De vermarkte universiteit

Geen categorieapr 25 2012, 14:00
De UvA is weer een dankbaar voorbeeld.
Zoals u weet, heb ik het niet zo op de geroeptoeter over de 'zelfvoorzienende universiteit'. Universiteitsfinanciering regelen via het bedrijfsleven, de exploitatie van patenten en outputfinanciering is de snelste manier naar HBO+. Niet zelden neem ik dan Halbe Zijlstra op de korrel, die, hoewel hij soms ook goede ideeën heeft, doet alsof zijn neus bloedt en het geen enkel probleem vindt dat onderwijsinstellingen betaald worden per afgeleverd diploma. Sterker nog: prestatiebekostiging is nog altijd een van zijn stokpaardjes.
Maar het is niet alsof meneer Zijlstra schuld aan alles heeft. En het is al helemaal niet zo dat zijn ideeën over de vermarkting van de universiteit nieuw zijn. De productie-draaiende universiteit wordt al meer dan een decennium als ideaaltypische academie voorgesteld. De academische cultuur is ingeruild voor een marktmoraal op de academie. Universiteitsbesturen worden tegenwoordig dan ook geregeerd door commerciële jongens. En die komen met dit soort ideeën:

Docenten politicologie met een tijdelijke aanstelling aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) krijgen een deel van de scripties die zij begeleiden per stuk uitbetaald, nadat de scriptie is ingeleverd. (...) Wanneer de scriptie niet af komt, krijgen de docenten geen vergoeding voor de uren die ze in de begeleiding hebben geïnvesteerd. Deze constructie zorgt ervoor dat docenten voor hun inkomen deels afhankelijk zijn van het presteren van studenten.

Ik vind het beledigend om u uit te leggen wat zelfs een kind kan zien, maar misschien moet ik toch even een hint geven: als beloning afhankelijk is van het aantal krulletjes, zet je meer krulletjes. Iets met de kat op het spek binden.
InHolland, zegt iemand dat nog iets?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten