Draken en andere massavernietigingswapens

Geen categorieapr 30 2012, 14:30
In de vijfde aflevering van Game of Thrones beginnen de doden te vallen.
'Burn cities to the ground'
Nee, niet door de drie draakjes van Daenerys Targaryen. Die zijn immers nog veel te klein. Wel zien we de eerste van de drie gevleugelde reptielen z'n eerste straaltjes vuur op rauw vlees afschieten. Genoeg om een mens te doden is het zeker nog niet, maar we krijgen wel een preview van hoe machtig de draak straks is als hij duizenden kilo's weegt en tientallen meters groot is. "We will burn cities to the ground," pochte een uitgedroogde Daenerys nog in de aflevering van vorige week. Toen leek het een megalomane dreiging van een bende verhongerde Dothraki tegenover alle pracht en praal van Qarth. Maar deze week? De draken al op commando vuur spuwen en groeien als kool.
De schaduw van Stannis
Renly Baratheon heeft altijd al in de schaduw gestaan van z'n twee broers Robert en Stannis. Robert was een machtige krijger, en Stannis een vaardig admiraal. Renly had daarentegen alleen een hoop charme en een prettig voorkomen. Toch heeft hij nu alle bannermen van Highgarden en Storm's End achter zich staan, klaar om King's Landing te veroveren. De enige die 'm daar nog van afhoudt is zijn broer Stannis, die claimt de wettige erfgenaam te zijn van wijlen koning Robert. Stannis heeft geen draken zoals Daenerys, of sociale vaardigheden als Renly. Maar hij heeft wel.. de monsterlijke creatie uit de baarmoeder van Melissandre. Kan dit... ding nog roet in het eten gooien?
Vuur kent vele verschijningen
In King's Landing zijn ze er ook van op de hoogte dat één van de Baratheon-broers zal proberen de hoofdstad te veroveren. De stad, gesticht door de voorvaderen van Daenerys, kon onder de Targaryens altijd rekenen op drakenvuur om vijanden te verdelgen. De enige draken zitten ergens ver weg in Essos, samen met de laatste Targaryen. Zullen de Lannisters dan toch King's Landing uitgegooid gaan worden? Laat dat klusje maar over aan de ster van de show; Tyrion Lannister. Vuur kent immers vele verschijningen, en drakenvuur is daar slechts één van.
Intussen wordt er niet alleen om de Iron Throne gestreden: in het Noorden is Robb Stark nog immer pogingen aan het wagen de Lannisters te verjagen. Middenin dit slagveld bevindt zich nog immer Harrenhal, waar Arya de nieuwe werkster is van niemand minder dan Tywin Lannister. Ze verkrijgt in die positie waardevolle informatie... en niet alleen van de inner circle van Tywin. Niemand minder dan Arya Stark heeft het vierde massavernietingswapen van deze aflevering in handen. En in tegenstelling tot alle bovengenoemde strijdende partijen, is zij de enige die het ook daadwerkelijk inzet.
Dubbele agenda's
Al met al weer een zinderende aflevering, letterlijk en figuurlijk. We zijn inmiddels op de helft van het seizoen, dus ook de nodige gewelddadige doden komen in beeld. Liefhebbers van naakt hebben daarentegen grote pech: geen borsten deze aflevering, geen prostituees en al helemaal geen stomende seksscènes. Helaas!
Daarentegen leren we een hoop over de vijanden die het leven en welzijn op Westeros bedreigen. De persoon van 'King-beyond-the-wall' Mance Rayder krijgt een gezicht, we leren meer van de dubbele agenda's van de mannen die Daenerys Targaryen omgeven en Brans dromen lijken wellicht toch niet zulke fantasieverhaaltjes als dat Maester Luwin zegt dat ze zijn...
Kijken dus! 'The Ghost of Harrenhal' zal u niet teleurstellen. Voor wie er geen genoeg van kan krijgen: hier een samenvatting van 'The Ghost of Harrenhal' door de makers, en hier een preview van aflevering zes. Tot volgende week!
'The Ghost of Harrenhal' is te bekijken bij HBO Nederland vanavond om 20:30, of daarna bij HBO GO en HBO on Demand. In het najaar zal 'Game of Thrones' ook te zien zijn bij RTL. Zie hier de beschrijving van afleveringen 3 en 4 op DDS.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten