Is eurofilie te genezen?

Geen categoriemei 16 2012, 20:30
Dat is de grote vraag nu we verkiezingen krijgen waarbij de eurofielen met de billen bloot zullen moeten.
Volgens de laatste peiling van Maurice de Hond staan de uitgesproken eurofiele partijen (CDA, D66, GroenLinks, PvdA en VVD) bij elkaar op een verlies van 15 kamerzetels. Alleen D66 staat op winst, maar dat is bij lange na niet genoeg om het verlies bij de andere vier te compenseren. En dan te bedenken dat de ergste ellende veroorzaakt door het euro-debacle nog moet komen. Dat belooft dus wat.
Dat die partijen op verlies staan heeft natuurlijk ook andere oorzaken dan de bemoeizucht van Brussel en de euro-perikelen. Maar dit is in ieder geval geen gunstige uitgangspositie nu het euro-debacle het overheersende verkiezingsthema dreigt te worden. En de kiezer zal deze partijen weten te vinden als het water hem eenmaal aan de lippen staat. Tot nu toe is het gebleven bij een milde recessie en de aangekondige koopkrachtdaling van enkele procenten ten gevolge van het Kunduz-akkoord. Dat is nog niets vergeleken bij de onaangename verrassingen die ons dankzij de euro nog te wachten staan.
De komende maanden zou het weleens hard kunnen gaan, zeker als de boel in Griekenland ontploft. Dan moeten Mark 'geen cent naar Griekenland' Rutte en Jan Kees 'we krijgen ons geld met rente terug' de Jager uitleggen waarom het toch zo'n geweldig idee was om al die miljarden in dat failliete Griekenland te pompen.
En dan hebben we het nog niet eens over het ESM dat - mede door toedoen van deze beide heren - binnenkort in werking treedt en dat een financiële tijdbom is die zijn weerga niet kent. Niet de enige financiële tijdbom overigens. Die andere tikt intussen door in Frankurt waar de Italiaan Mario Draghi ons belastingeld met biljoenen tegelijk (1 biljoen = 1.000.000.000.000) uitstrooit over malafide banken en gebruikt voor de aankoop van schuldpapier van bijna-failliete Zuid-Europse landen. De rekeningen hiervoor zullen vroeg of laat bij Henk en Ingrid op de deurmat ploffen.
De ellende die de euro ons heeft gebracht en nog in petto heeft is maar een van de vele nadelen die 'Europa' ons heeft opgeleverd sinds de succesvolle Europese Economische Gemeenschap in 1992 zo nodig moest worden omgezet in de Europese Unie: het in werking treden van Schengen, de uitbreiding van de Unie met landen die er niet klaar voor waren, de deur open voor toetreding van Turkije, de Europese Grondwet, het rampzalige Europese immigratiekeurslijf, en ga zo maar door.
De hoogste tijd dus dat de eurofiele partijen rekening en verantwoording afleggen. Dat zal ze niet meevallen. Met versleten mantra's als 'we verdienen ons geld in Europa', of 'zonder verdergaande integratie moeten we het afleggen tegen de Chinezen' zullen ze niet wegkomen. Geld verdienen in Europa ging ook prima voordat de Europese Unie in het leven werd geroepen. En de Chinezen kan je echt niet aftroeven door de Europese deur wagenwijd te laten openstaan voor kansloze immigranten.
Terzijde:
Het koppel De Jager-Rutte doet me steeds meer denken aan Heer Bommel en Tom Poes, en niet alleen vanwege het postuur van de beide heren. Rutte die maar steeds een list moet verzinnen om de kiezer om de tuin te leiden als Jan Kees weer eens onverantwoorde toezeggingen heeft gedaan in de eurogroep. En was de lijfspreuk van Heer Bommel - die zijn pijp placht aan te steken met een briefje van honderd - niet "Geld speelt geen rol"?
De spindoctors van de eurofiele partijen zullen overuren moeten maken om de aandacht van de kiezer af te leiden. Nietszeggende kreten als 'samen', 'verbinden', 'duurzaam', 'investeren' en 'hervormen' zullen niet van de lucht zijn. En ook de zegeningen van het Kunduz-akkoord zullen breed worden uitgemeten. Wat een geweldige vondst van Mark, Jan Kees en hun nieuwe vriendjes om de financiële malaise te lijf te gaan met belastingverhogingen. Als de kiezer hier niet van in extase raakt......
Is eurofilie te genezen? Het zal de lezer na het voorgaande niet verbazen dat ik daar een hard hoofd in heb. De eurofiele partijen zullen niet op hun schreden terugkeren. Daarom verdienen zij een keiharde electorale afstraffing.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten