'Peilingen De Hond zijn onbetrouwbaar'

Geen categorieaug 26 2012, 11:29
De peilingen van Maurice de Hond zijn volstrekt onbetrouwbaar. Dat schrijft  politicoloog André Krouwel, maker van het Kieskompas, in het septembernummer van HP/De Tijd.
Krouwel verwijt De Hond, aldus HP de Site, dat hij deelnemers aan zijn peilingen niet selecteert door een willekeurige steekproef, maar dat hij ze zichzelf laat aanmelden op peil.nl.
"Het grote probleem van zo’n self-selected sample is dat sommige groepen – bijvoorbeeld jonge meisjes, hoogbejaarden of niet-westerse allochtonen – er niet of nauwelijks in voorkomen, terwijl politiek geïnteresseerde internetgebruikers zwaar zijn oververtegenwoordigd".
Dom, maar het kan nog erger: zo geeft hij deelnemers veel te weinig tijd om zijn vragen te beantwoorden én maakt hij zich schuldig "aan sturing van antwoorden, door mensen eerst over allerlei politieke onderwerpen aan de tand te voelen en ze vervolgens naar hun stemintentie te vragen".
Nu is het aparte dat De Hond graag opschept dat hij de uitslagen van de PVV en de SP "beter kan voorspellen" dan andere peilers. Krouwel: "Dat komt waarschijnlijk omdat Peil.nl populair is onder lager opgeleiden, die vaker PVV en SP stemmen en dat ook eerlijk zeggen. Over zaken die hij slechter voorspelt doordat zijn respondenten een bonte verzameling vormen van mensen die verre van representatief zijn voor de Nederlandse bevolking, zwijgt Maurice natuurlijk".
Het zal wel. Als ik naar De Honds inschatting van de PVV kijk zie ik dat hij er óók altijd naastzit, en dat hij zijn favoriete linkse partijen over het algemeen teveel zetels toebedeeld. Ik vraag me af hoe dat toch komt... Het zou er toch niets mee te maken hebben dat hij zelf links is?
Afijn, hoe dan ook, hierbij de meest recente peiling van De Hond:
SP 35 (-1), VVD 32 (-), PvdA 18 (+2), PVV 18 (-), CDA 14 (-), D66 14 (-1), CU 7 (-), GL 5 (+1), SGP 2 (-1), PvdD 2 (-), 50Plus 2 (-), PiratenPartij 1 (-).
Wat valt u op? Juist, de PvdA zit opeens weer in de lift, én de PiratenPartij kan zowaar op een zetel rekenen (wat mij zou verbazen). Ondertussen blijft de VVD steken op 32 zetels. Ondertussen is de SP ruim de grootste (drie zetels is ruim, tegenwoordig).
Als we Krouwels kritiek in gedachten houden is de kans groot dat de SP feitelijk op veel minder zetels kan rekenen, de VVD op meer, de PvdA waarschijnlijk op iets meer, en de PP mag dankbaar zijn als ze ook maar in de buurt komen van een zetel (PP-kiezers zijn ongetwijfeld buitengewoon actief op het Internet, waardoor De Hond weleens een verkeerde indruk kon hebben van hun aantallen).
Wat vindt u ervan, zullen we De Hond de komende weken maar gewoon links laten liggen?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten