Het verzwegen bloedbad

Geen categorieapr 10 2013, 19:00
Christenvervolging: week in week uit vallen er wereldwijd doden. Vooral in islamitische landen worden Christenen afgeslacht om hun geloof. Politiek Nederland zwijgt ondertussen in alle talen.
Van de week schreef ik een artikel over de holocaust, titel van dat artikel: 'Herdenken van holocaust niet genoeg.' In dat artikel betoog ik dat herdenken van die verschrikkelijke moordpartij niet genoeg is. We moeten er met z'n allen voor waken en knokken dat een dergelijke, massale bloeddorst niet nogmaals losbarst over de Joden. Het hele artikel kunt u hier lezen.
Onder het schrijven van dat artikel liet ik mijn gedachten gaan over al de andere volken die het in het verleden ondragelijk moeilijk hebben gehad. Scebrenica schoot door mijn gedachten. Wij Nederlanders hebben aan de moordpartij daar nog altijd hele slechte herinneringen. Ook de genocide op de Armeniërs, begin 20e eeuw in Turkije, passeerde de revue. Door Turkije nog steeds ontkent, honderdduizenden tot misschien wel meer dan een miljoen (vooral christelijke) Armeniërs werden van de aardbodem weggevaagd. Een groots (ver)zwijgen volgde, deels succesvol, nog steeds krijgt de Armeense genocide niet de aandacht die het verdient. (Op de foto boven dit artikel ziet u Armeense dokters die zijn opgehangen.)
Aan de honden gevoerd
Tijdens dat mijmeren, vroeg ik me af of er nu, in de 21e eeuw nog dergelijke moordpartijen plaats vinden. Ik realiseerde me dat die er helaas zijn. Het grootste bloedbad van de afgelopen jaren krijgt ook veel te weinig aandacht. Ik bedoel de hysterische christenvervolging die vele landen op deze aardbol in haar greep houdt. Wie zich enigszins verdiept in christenvervolging komt de verschrikkelijkste dingen tegen. Net als tijdens de holocaust deinzen de moordenaars werkelijk waar nergens voor terug.
Al eerder op deze blog schreef ik over Andrei Arbashe, het hele artikel leest u hier, hieronder een citaat uit die column.

Maar het kan zo mogelijk nog gruwelijker en lafhartiger. In Syrië is een ware burgeroorlog aan de gang. De situatie loopt volledig uit de hand. Helaas zijn ook christenen de dupe van deze chaos. Neem Andrei Arbashe, deze jonge christen is net getrouwd, zijn vrouw is een paar maanden zwanger. Andrei zal zijn kind echter nooit zien. Begin december viel hij in de handen van 'rebellen' (ze zijn de naam rebel niet waard, extremisten komt meer in de buurt). Die kenden geen genade. Andrei werd onthoofd, in stukken gehakt en daarna aan de honden gevoerd.

100.000 doden
Andrei is niet de enige. In totaal werden er in 2012 zo'n 100.000 christenen vermoord wegens hun geloof. Elke keer als ik dat getal lees, realiseer ik me dat deze 'zuivering' in Nederland nauwelijks aandacht trekt. Ik denk dat onze meeste landgenoten niet eens weten dat er zoveel doden vallen. Elk jaar! Opgeteld hebben we het inmiddels al over miljoenen onschuldige slachtoffers.
Ook politiek Den Haag zwijgt. Hetzelfde geldt voor de EU. Neem bijvoorbeeld dit recente voorbeeld. Gisteren uitte de Koptische paus Tawadros II ernstige kritiek op president Morsi. Volgens de paus had Morsi beloofd de kathedraal van de Kopten in Caïro te beschermen. Afgelopen zondag werd de kathedraal echter toch belaagd door moslims. Bij de rellen vielen zeven doden, waaronder zes christenen. Volgens de Koptische paus deed Morsi ondertussen niets.
Timmermans
Wat doet minister Timmermans van Buitenlandse Zaken? Roept hij de Egyptische ambassadeur op het matje? Tekent hij protest aan? Belt hij Van Rompuy op en maakt hij de EU duidelijk dat Egypte kan fluiten naar de 5 miljard euro, als het aan Nederland ligt?
Niets van dat alles!
Wij als Westen laten de vervolgde christenen in de kou staan.
U kunt mij ook volgen op twitter onder de naam @MeijerHerman
PS. Meer over Egypte, de EU en de 5 miljard kunt u vinden in dit artikel van mijn hand

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten