Ondertussen in Griekenland...

Geen categoriemei 30 2013, 12:44
Het is weer een drukke week in Brussel. Of die drukte allemaal besteed wordt aan nuttige zaken is een grote open vraag waarop menigeen van ons wel het antwoord weet. Commissievoorzitter Barroso komt steeds meer onder vuur te liggen inzake het ontslag van voormalig eurocommissaris Dalli (goede zaak) en het antifraudebureau OLAF ligt onder vuur (ook een goede zaak) omdat het 'een staat in een staat' lijkt te gaan worden. Daarbij komt nog dat de begrotingen voor 2013 en 2014 zo langzamerhand een volstrekt ondoorzichtige politieke puinhoop blijken te worden en daarover is de PVV Eurofractie bepaald niet rouwig. Wij waren toch al van mening dat die hele EU begroting op de helling moet en dat gaat met de huidige 'onderhandelingen' alleen maar des te sneller. Lang leve de afbraak van de EU.
Deze week werd in het Europees Parlement ook een hoorzitting gehouden over de vraag of alle financiële steun aan Griekenland wel effect heeft gehad tot nu toe. U weet het antwoord uiteraard al lang, maar de geachte leden van het Europees Parlement nog niet, dus die moesten even bijgepraat worden. Als lid van de Begrotingscommissie kan ik kort antwoord geven op de vraag van de hoorzitting, namelijk: totaal niet! Het geld dat door Nederlandse belastingbetalers is opgehoest verdwijnt met grote snelheid in de spreekwoordelijke bodemloze put. Het grootste deel van het geld is namelijk blijven hangen bij de politieke elite in Athene en de regio's worden steeds armer. Allerlei internationale 'specialisten' zijn aan het werk gezet, maar bereiken niets vanwege het fundamentele probleem dat speelt in Griekenland: de foute bestuurscultuur. Het ontbreekt ten enen male aan de wil om orde op zaken te stellen.
Tijdens de hoorzitting bleek dat er nog veel meer ambtenaren ontslagen moeten worden om de begroting op orde te brengen, maar de regering weigert dat. Nieuwste truc: men ontslaat een aantal ambtenaren en brengt dat groot in de internationale pers, maar neemt dezelfde dag nog minstens evenveel nieuwe aan. PVV collega Auke Zijlstra stelde hierover recent vragen aan de Europese Commissie. Het belastingsysteem moet feitelijk nieuw worden opgezet evenals de registratie van eigendommen en land. De rechtspraak functioneert zeer gebrekkig (een behandeltijd van vijf jaar is normaal) en er is sprake van extreme bureaucratie. De voormalige Griekse minister van Economische Zaken stelde deze week dat er slechte tijden zitten aan te komen en dat de Griekse banken opnieuw ernstig in de problemen komen. Het is dus wachten op de volgende klap.
Steeds weer wordt er geroepen dat het 'nu echt beter gaat in Griekenland', maar de hoorzitting toonde aan dat telkens als dat heel hard geroepen wordt het juist aanmerkelijk slechter gaat met Griekenland dan gedacht. De PVV heeft altijd gewaarschuwd voor steunverlening aan dit land en krijgt dus helaas weer gelijk. Griekenland had nooit lid mogen worden vanwege al deze structurele problemen. Ons geld zien we helaas nooit meer terug en dus kort samengevat: stop deze financiële zelfmoord. Geen cent meer naar de Grieken!
Lucas Hartong, lid PVV Eurofractie.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten