Strafbaarstelling illegaliteit: zelfs PvdA-leden zijn draaikonten

Geen categoriemei 11 2013, 10:15
Wie dacht dat alleen volksvertegenwoordigers en bewindslieden van PvdA-huize konden draaien, heeft het mis. Ook PvdA-leden kunnen er wat van. Zou het soms een vereiste zijn?
PvdA-leider Diederik Samsom is als de dood voor de partijraad van morgen. Als zijn PvdA niet akkoord gaat met de afspraken in het regeerakkoord wat betreft de strafbaarstelling van illegaliteit, dan moet Samsom opnieuw onderhandelen met de VVD. Voor de VVD is dat geen enkel probleem - een bungelende Samsom levert veel op - voor de PvdA zou het bijzonder slecht uitpakken. Daarom is er flinke druk uitgeoefend op het Iraanse PvdA-lid Sander Terphuis om het verzet tegen de strafbaarstelling min of meer te staken.
Wat hem is beloofd of hoe hij precies onder druk is gezet, is onbekend, maar één ding is zeker: het heeft geholpen. Terphuis, die eerder nog een motie indiende waarin werd opgeroepen tegen de afspraak uit het regeerakkoord te stemmen, is ineens van standpunt veranderd. Hij is gedraaid. Er komt een nieuwe motie, zo zei de PvdA'er gisteren in Pauw & Witteman. In die motie zal "in elk geval" leden niet meer worden opgeroepen tegen de afspraak te stemmen. Het partijbestuur is in z'n nopjes met de nieuwe motie.
De PvdA-top boft maar met die bereidheid van PvdA-leden om net zo hard te draaien als de rest van de partij. Zou oud-partijleider Wouter Bos gratis masterclasses draaikonterij geven?
Overigens is de kou niet helemaal uit de lucht. PvdA-leider Samsom is nog steeds bang voor zondag. Wat als niet alle leden hun principes laten varen? Wat als er vandaag nog wat olie op het vuur wordt gegooid door PvdA-mastodonten als Job Cohen of Jan Pronk? Dan hangt Samsom morgenavond aan de lijn met VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra. "Zeg het maar, Zijlstra, wat willen jullie er allemaal voor terug hebben?" Nee, dat nooit.
Voor de zekerheid doet Samsom er een schepje bovenop in NRC Handelsblad van vandaag: hij is ervan overtuigd dat de hele PvdA-fractie akkoord gaat met de strafbaarstelling van illegaliteit. "'De fractie was tijdens de formatie al voor." Oftewel, wie een tegenstem overweegt, kan rekenen op een donderpreek van een uit zijn vel springende Samsom en een PvdA-spoedcursus draaien van Bos.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten