Morsi-aanhang wil christenen verbranden

Geen categoriejul 06 2013, 19:00
Wereldwijd vloeit er veel bloed van christenen. Vooral in het Midden-Oosten is het helaas vaak raak. Ook vandaag weer. In Egypte werd een priester vermoord.
Christen zijn in Egypte was niet altijd even makkelijk. De miljoenen Kopten die dit land aan de Nijl bevolken, weten daar alles van. Na de val van Mubarak is men echter bang geworden. De laatste tijd zijn veel Kopten geëmigreerd uit Egypte. Niet zonder reden. De zorgen groeiden. Na de val van Morsi blijft de situatie angstig.
Tawadros, de paus van de Kopten, steunde bij de jongste revolutie, die van afgelopen week, de oppositie. Hij sprak openlijk zijn steun uit en was erbij toen het leger het einde van Morsi bekend maakte. Daarmee koos Tawadros positie. Voor (aanhangers van) de Moslimbroederschap reden om deze daad van Tawadros te haten. Veel radicale moslims in Egyte hadden het al niet op christenen, de steun van de Koptische paus aan de oppositie gooide olie op het vuur van deze christenhaters.
Christenhaat
Een paar dagen geleden stak men dan ook een kerkje in de brand. De christenen moeten boeten. Vandaag bereikte de christenhaat een nieuw (voorlopig) dieptepunt. In de kustplaats El Arish, in de Sinaï werd vandaag een Koptische priester vermoord. Volgens Reuters maakte de aanslag deel uit van een reeks aan aanslagen door islamitische opstandelingen. Zo zouden ook militaire posten het doelwit zijn geweest.
Volgens bronnen gaat het om priester Mina Aboud Sharween (Vader Mina). Hij zou zijn vermoord terwijl hij aan het wandelen was.
In brand steken
Daarmee groeit de spanning tussen Kopten en de moslimbroederschap in Egypte. Veel Kopten vrezen voor meer aanvallen van de moslimbroeders. Niet geheel onterecht. In een filmpje op Youtube is te zien hoe moslims in Egypte oproepen tot geweld. Men is van plan zelfmoordaanslagen te plegen. De hele oppositie moet eraan. Over de christenen is één vrouw heel duidelijk.

De volgende spreker is een salafistische vrouw gekleed in volledige niqaab. Zij stelt dat zij geen lid is van de Moslim Broederschap, maar belooft te vechten namens haar collega-islamisten. Ze schreeuwt vol haat: “Ik zeg de christenen één ding: Jullie wonen bij ons in de buurt. Wij zullen jullie in brand steken! Wij zullen jullie in brand steken!”

Lente
Geen fijn vooruitzicht voor de christenen in Egypte. De toekomst ziet er dreigend uit. Moslims die uit woede talloze aanslagen gaan plegen op het leger, op de oppositie en op minderheden.
Als de 'Arabische Lente' ons één ding heeft geleerd, is het wel dat de islam (religie van de vrede) aanhangers kent die christenen niet kunnen luchten of zien.
Arme christenen. Arm Egypte. Maar ook: arme moordenaars.
U kunt mij ook volgen op twitter onder de naam @MeijerHerman

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten