Het Amerika van de NSA: zoek niet op 'rugzakken' of 'snelkookpannen'

Geen categorieaug 02 2013, 18:59
Een journaliste werd thuis bezocht door de politie omdat er op haar computer was gegoogled op 'rugzak' en 'snelkookpan'.
Het NRC Handelsblad komt vandaag met een schokkend artikel over de staat van de vrijheid in Amerika. Of beter gezegd: over het gebrek daaraan. Een journalist aldaar, ene Michelle Catalano, was net vertrokken naar haar werk, toen haar man thuis opeens bezoek kreeg van zes heren in uniform.
De politieagenten doorzochten het hele huis. Niet op de meest effectieve manier mogelijk - ze keken vooral een beetje rond - maar toch: niks geen recht op privacy, meneer Catalano moest het zich allemaal maar laten welgevallen. Michelle legt uit op haar blog:

"They asked if they could search the house, though it turned out to be just a cursory search. They walked around the living room, studied the books on the shelf (nope, no bomb making books, no Anarchist Cookbook), looked at all our pictures, glanced into our bedroom, pet our dogs. They asked if they could go in my son’s bedroom but when my husband said my son was sleeping in there, they let it be."

Tijdens de zoekactie moest meneer Catalano de ene vraag na de andere beantwoorden. Waar kwam hij eigenlijk vandaan? En hoe zat het met zijn ouders? Waar zijn vrouw was en waar ze werkte? Omdat ze toch bezig waren werd er ook meteen gevraagd waar Michelles ouders woonden. En, oh ja, 'heeft u bommen? Of een snelkookpan?'
De garage, het erf, alles werd doorzocht. Meneer Catalano begreep er niets van. Hij en zijn vrouw hadden, wist hij, absoluut niets misdaan. Vanwaar dan deze actie ineens?
Nou, legden de agenten uit, hij en / of zijn vrouw hadden onlangs gegoogled op de zoekterm 'rugzak' en even later op 'snelkookpan'. Mevrouw wilde namelijk graag een dergelijke pan aanschaffen, terwijl meneer Catalano een nieuwe rugzak nodig had. Aangezien die combinatie ook werd gebruikt door de Boston Bombers besloot men het echtpaar maar eens een bezoekje te brengen.
Dit is op zichzelf al erg genoeg, maar het wordt nog zorgwekkender als je leest wat de agenten te zeggen hadden over deze routine-inval. Zoals de NRC het verwoordt:

De politiemannen vertelden haar man dat ze wel honderd keer per week huizen binnenvallen op basis van iemands zoekopdrachten; 99 keer levert het niets op.

Honderd keer per week vinden er dit soort invallen plaats? En slechts één keer levert het iets op omdat het bijna altijd gaat om mensen die werkelijk niets verkeerd doen, maar gewoon een volkomen normaal product willen aanschaffen of onderzoek willen doen voor een project?
Dit is tegenwoordig aan de orde van de dag in Amerika? Het land dat zich ooit terecht the land of the free and the home of the brave mocht noemen?
Het is ongelooflijk, maar waar. Amerika, het land dat zich tot voor kort nog stelselmatig hard maakte voor individuele vrijheid, is rap aan het verworden in een politiestaat.
En Obama, de Verlosser van links? Die laat het niet alleen gebeuren, maar maakt zich er zelfs hard voor - net zoals het establishment van de Republikeinse Partij, geleid door nepconservatieven zoals John McCain. Er is een enkeling die zich tegen dit soort Big Brother-praktijken verzet - Rand Paul en Ted Cruz bijvoorbeeld - maar de rest van de Amerikaanse politiek huldigt zich op z'n best in stilzwijgen en neemt het op zijn slechtst zelfs op voor de NSA.
Ja, het gaat rap bergafwaarts met Amerika. Het ergste? Vergis u niet: dit is ons voorland ook.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten