Irak kan Al Qaeda niet aan

Geen categorieaug 18 2013, 8:59
Irak heeft nog steeds hulp nodig van Amerika.
Wat is dit een belediging voor de regering van Nouri al-Maliki zeg:

De Irakese regering wijst de inzet van Amerikaanse drones tegen terreurgroep al-Qaeda niet af. Dat zei de Iraakse minister van Buitenlandse Zaken, Hoshiyar Zebari, vrijdag (plaatselijke tijd) in Washington. Een voorwaarde voor de inzet van de onbemande vliegtuigjes is wel dat de Amerikanen

De minister gaf - u gelooft het niet; dit is echt een veeg teken - zelfs openlijk toe dat de regering er niet in slaagt om Al Qaeda en andere terroristische organisaties 'effectief aan te pakken'. Per maand worden er tegenwoordig zo'n dertig zelfmoordaanslagen gepleegd. In de laatste maanden alleen al kwamen daardoor duizenden onschuldige burgers om het leven.
Zabari kwam naar Amerika om Washington om hulp te vragen. Zo wil hij graag inzicht krijgen in de informatie van de VS over terroristen in Irak... en hij staat zelfs open voor de inzet van drones in zijn land. Ja, dat zijn de beruchte onbemande vliegtuigen die door de hele Arabische wereld gehaat worden (maar die wel bijzonder effectief zijn als je specifieke terroristenleiders wilt uitschakelen).
Dit is natuurlijk een behoorlijke vernedering voor Irak. Enkele jaren geleden zeurde Al-Maliki nog te pas en te onpas dat die vervelende Amerikanen zich nou echt eens terug moesten trekken... maar op het moment dat ze dat doen blijkt ineens dat hij volstrekt niet bij machte is om het met name soennitische terroristen ook maar enigszins lastig te maken.
Weliswaar is de vernedering nog niet compleet - Irak zegt namelijk géén Amerikaanse militairen nodig te hebben - maar als dit zo doorgaat zal het niet lang duren voordat ze die woorden ook terug moeten nemen. Zoals Nu.nl ook al schrijft (zie link hierboven) staat het water Al-Maliki namelijk aan de lippen. Als hij niet snel héél veel hulp krijgt van Amerika komt hij werkelijk ernstig in de problemen. Het is dan nog maar de vraag of hij lang kan blijven zitten.
Overigens zou het voor het westen natuurlijk ook onacceptabel zijn als Irak over wordt genomen door Al Qaeda. Als Al-Maliki om drones vraagt moeten die hem zo snel mogelijk worden geleverd.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten