Groot-Brittannië pakt Syriëgangers Britse nationaliteit af

Geen categoriedec 23 2013, 10:17
Een prima maatregel waar Nederland het één en ander van kan leren.
De conservatieve minister van Binnenlandse Zaken van Groot-Brittannië, Theresa May, heeft vergaande maatregelen genomen tegen radicale Britse jongeren die naar Syrië zijn afgereisd om daar deel te nemen aan de 'jihad' tegen de seculiere dictator Bashir al-Assad. Dat bericht de Britse krant de Independent.
Haar favoriete manier om dergelijke radicalen aan te pakken is door ze hun Britse burgerschap af te pakken. In dit jaar heeft ze dat al bij 20 individuen gedaan. Vanaf mei 2010 hebben 37 mensen eraan moeten geloven. In alle gevallen gaat het om individuen met een dubbel paspoort: het is namelijk in strijd met het internationale recht om mensen staatloos te maken.
Hoewel het fantastisch is dat May dergelijke maatregelen durft te nemen - de rest van Europa kan daar wat van leren - gaat het veel mensen nog niet snel genoeg:

A former senior Foreign Office official said it was an “open secret” that British nationals fighting in the Syrian civil war were increasingly losing their citizenship.

He told the Bureau: “This [deprivation of citizenship] is happening. There are somewhere between 40 and 240 Brits in Syria, and we are probably not as quick as we should be to strip their citizenship.”

Het probleem is namelijk dat die Britten in de tussentijd nog heel gemakkelijk naar Europa en Groot-Brittannië kunnen reizen. Als May hen hun Britse identiteit afpakt is het afgelopen met de pret; dan wordt het opeens bijzonder lastig voor ze om schade aan te richten in Europa. Sterker nog, dan rest hen weinig keus om terug te gaan naar hun land van oorsprong.
Daarom pakt May het Britse burgerschap af van steeds meer jihadisten.

Ms May has the power to terminate the British citizenship of dual-nationality individuals if she believes their presence in the UK is “not conducive to the public good” or if they have obtained it through fraudulent means.

Door deze bevoegdheid kan ze dat snel en gemakkelijk doen. Geen gezeur, weg ermee. Veel plezier, ga maar terug naar je eigen land. Je bent niet langer welkom in Groot-Brittannië.
Wij vinden dat natuurlijk geweldig - ga maar terug naar, om maar een land te noemen, Afghanistan, kijken hoe het je daar bevalt - maar de Independent heeft snel even gesproken met een paar linkse activisten die dit allemaal niet vinden kunnen.

Critics warned the practice could leave individuals at risk of torture and ill-treatment in their home countries.

Het zal wel. Als deze mensen niet 'slecht behandeld' willen worden in het land van afkomst moeten ze zich niet inzetten voor de jihadistische zaak. Doen ze dat wel dan zijn ze niet langer welkom in het westen. Daar lijkt me niets vreemds aan.
Nederland kan hier het één en ander van leren. Onze minister van Binnenlandse Zaken zou precies hetzelfde moeten doen. Pak jongeren die naar Syrië afreizen om daar mee te vechten aan de zijde van islamitische extremisten hun Nederlandse identiteit af. Als de wet daarvoor moet worden aangepast, het zij zo.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten