Verzekeraars worden moordenaars

Geen categoriefeb 11 2014, 14:00
Wanneer je getroffen wordt door een hersenbloeding, beroerte of een hartinfarct, dan is een spoedbehandeling levensreddend. De beste kans om dit zonder schade te overleven is ongeveer zes minuten, duurt het langer dan is de kans op blijvende hersenschade aanwezig en ook het risico om te overlijden wordt groter naarmate de hulp langer uitblijft.
Het is dus van levensbelang dat iemand die door zoiets getroffen wordt zo snel als mogelijk behandeld wordt in een ziekenhuis. En er zijn meer medische zaken waarbij spoed vereist is. Het is ook niet voor niets dat er in een ziekenhuis een afdeling is voor spoedeisende hulp.
Nu beweren zorgverzekeraars CZ en Menzis dat mensen ten onrechte denken dat zij in geval van spoed het beste af zijn in een ziekenhuis dichtbij huis. Dit is een behoorlijk vreemde bewering, want hoe kun je nog van spoed spreken wanneer je voor een spoedbehandeling naar een ziekenhuis moet dat ruim buiten de zes minuten reistijd ligt? En hoe kun je daarmee beter af zijn dan bij een ziekenhuis waar je veel sneller aanwezig kunt zijn? Er verandert echt niets aan het tijdsbestek waarin behandeling vereist is. Dat blijft binnen zes minuten in bepaalde gevallen, wat verzekeraars ook beweren. En het is al bijna niet mogelijk om bij een ziekenhuis dichtbij binnen die zes minuten te blijven, maar wanneer daar nog een kwartier, of vaak nog meer tijd, bijkomt dan is kans op herstel al helemaal verkeken.
Niet elk ziekenhuis zou volgens genoemde verzekeraars beschikken over de beste apparatuur voor een behandeling of heeft alle kennis in huis om mensen met een beroerte adequaat te behandelen. Dan kun je beter naar een gespecialiseerd ziekenhuis worden vervoerd. Dat dit dan voorbij de tijd gaat die een adequate behandeling mogelijk maakt, lijkt de verzekeraars niet te deren.
Het Lange Land Ziekenhuis in Zoetermeer, een ziekenhuis wat voor ongeveer 170.000 mensen in de regio het ziekenhuis is wat het meest dichtbij is, lijkt van deze redenering het slachtoffer te worden. CZ is de drijvende kracht achter de plannen voor de sluiting van de spoedeisende zorg in dit ziekenhuis. Wanneer deze plannen doorgaan, zullen dus 170.000 mensen niet meer binnen de tijd die ervoor staat de juiste spoedzorg kunnen krijgen, aangezien elk ander ziekenhuis op veel grotere afstand ligt.
Eigenlijk beweert CZ dus dat de neurologen in het Lange Land Ziekenhuis niet in staat zijn mensen met een beroerte of hartaanval de juiste behandeling te geven en dat je in dit ziekenhuis dus niet moet zijn als je leven in gevaar is. Ik kan mij niet voorstellen dat dit hard te maken is. Wie bepaalt of een ziekenhuis doet wat het hoort te doen of dat het een tweederangsziekenhuis is? De verzekeraar? Een verlengde reistijd in de spits kan tot de dood leiden, dat is iets waar verzekeraars, wanneer het hen echt gaat om de juiste zorg voor patiënten, zich zorgen om zouden moeten maken. Maar dat doen zij kennelijk niet. Het gaat natuurlijk om geld en helemaal niet om de juiste zorg op de juiste plek binnen de kortst mogelijke tijd. Er werd zelfs geopperd om het ziekenhuis maar helemaal te sluiten, een compleet belachelijk idee om 170.000 mensen een ziekenhuis in de buurt te ontnemen. Indien een ziekenhuis niet voldoet dan zal men dat eerst moeten bewijzen en vervolgens zorgen dat zaken worden verbeterd. Sluiting of spoedzorg niet meer mogelijk maken, getuigt niet van goede zorg voor patiënten.
CZ zegt te staan voor de beste zorg tegen een betaalbare premie. Miljoenen winst maken is niet het doel stelt men en goede resultaten worden geïnvesteerd in de zorg, alleen even niet in Zoetermeer. Ook gebruikt men de resultaten (lees winst) om financiële tegenvallers op te vangen. Dat er ook 49 miljoen in reclame wordt gestopt, wordt daarbij even niet vermeld. Reclame is dan ook veel belangrijker dan een afdeling spoedeisende hulp voor 170.000 mensen. De een zijn dood is de ander zijn brood zullen we maar denken.
Hoe komen we nog af van de enorme macht die verzekeraars inmiddels over de zorg hebben? Moeten daar eerst echt doden voor gaan vallen?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten