Christenen Syrië bijten terug

Geen categoriemrt 27 2014, 11:30
De oorlog in Syrië duurt al drie jaar. Vele slachtoffers vielen. De christenen in Syrië zijn tot nu toe flink de sigaar. Deze minderheid is dat zat. Steeds meer christenen pakken ook de wapens.
Enkele jaren geleden woonden er nog ruim twee miljoen christenen in Syrië. Daarmee waren zij toch een substantiële minderheid in dit overwegend islamitische land. Toen de burgeroorlog uitbrak, holde de situatie echter achteruit. De terroristen, die in sommige delen van Syrië de macht grepen, zien het doden van zoveel mogelijk christenen als een opdracht van Allah.
Zij slagen daar goed in. De afgelopen jaren zijn veel christenen vermoord. Sommigen enkel en alleen vanwege een westers/Bijbels klinkende naam als Paul of John. Ontvoeringen, aanslagen en onthoofdingen van en op christenen zijn het 'nieuws' van elke dag. Dat heeft geresulteerd in een grote wegstroom van vele christenen naar veiligere oorden. Schattingen wijzen er op dat ongeveer een half miljoen christenen zijn gevlucht. Dat is een kwart van de oorspronkelijke christelijke bevolking.
Vredelievend
Nu laten christenen in het Midden-Oosten altijd verschrikkelijk veel over zich heen komen. Men is ongelofelijk vredelievend. Bomaanslagen worden nooit beantwoord. Moslims ontvoeren doen christenen ook niet. Filmpjes op YouTube waarin christenen moslims onthoofden? Onvindbaar. Toch grepen christenen in Syrië de afgelopen tijd al een aantal keer naar de wapens. Men is het zat. Vrouw en kinderen moeten beschermd worden. De bewapening van christenen neemt dan ook steeds serieuzere vormen aan.

Het Libanese televisiestation OTV (Orange TeleVision) zond recentelijk een opzienbarend interview uit met ene Bishr al-Yaziji, een Syrische christen. Hij richtte een gewapende militie op die zich de Lions of the Canyon noemt. Zijn militieleden werden getraind en bewapend door het Syrische leger en kregen vervolgens officieel erkenning.

CAR
Dat het Syrische leger de christelijke milities helpt, is natuurlijk niet vreemd. Hoe meer mensen tegen de 'rebellen' vechten, hoe beter. Ik heb ook begrip voor de mensen achter Lions of the Canyon. Toch maak ik me zorgen. In de Centraal Afrikaanse Republiek richtten christenen ook milities op om zichzelf te beschermen en te vechten tegen de islamitische agressie. Uiteindelijk liep het uit de hand en begingen ook de christelijke milities vele misdaden.
Laten we hopen dat de christenen in Syrië zich kunnen inhouden. Maar laten we vooral hopen dat de islamitische terreur in het land snel stopt.
U kunt mij volgen op Twitter onder de naam @MeijerHerman. Kijkt u ook eens op mijn site.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten