Obama schaart zich achter de Palestijnen

Geen categoriemrt 03 2014, 18:59
Barack Obama ziet een kans op vrede in het Midden-Oosten, maar die bestaat er vooral uit dat Israël inbindt.
In een interview met Jeffrey Goldberg van Bloomberg waarschuwt de Amerikaanse president Israël dat als het er nu niet in slaagt vrede te sluiten met de Palestijnen, de Verenigde Staten wel eens gedwongen zouden kunnen zijn om hun steun voor de Joodse staat terug te draaien.

If Palestinians come to believe that the possibility of a contiguous sovereign Palestinian state is no longer within reach, then our ability to manage the international fallout is going to be limited.

Vrij vertaald:
Als de Palestijnen op een gegeven moment niet meer geloven dat het mogelijk is een soevereine Palestijnse staat op te richten, zouden wij [Amerika] niet in staat zijn om de internationale reacties te beheren.

Obama is het met de Palestijnen eens dat wat vredesonderhandelingen vooral in de weg staat het "agressieve" Israëlische nederzettingenbeleid is. Volgens Obama zijn in jaren niet zoveel nederzettingen gebouwd in gebied waar ook de Palestijnen aanspraak op maken. Maar dat komt dan misschien ook doordat Israël in 2010 de bouw van nederzettingen stopzette, op aandringen van Obama die toen ook al een poging deed het conflict te beslechten.
Wat te denken van Palestijnse terreur? Of de hardnekkigheid van de Palestijnse leiders die vooralsnog elk vredesvoorstel van Israëlische zijde van de hand hebben gewezen? Daarover geen woord van de Amerikaanse president.
Obama schijnt geen goede verstandhouding te hebben met zijn Israëlische ambtsgenoot, Benjamin Netanyahu, die maandag Amerika bezoekt. Hij is wel vol lof over de Palestijnse leider Mahmoud Abbas.

I believe that President Abbas is sincere about his willingness to recognize Israel and its right to exist, to recognize Israel’s legitimate security needs, to shun violence, to resolve these issues in a diplomatic fashion that meets the concerns of the people of Israel.

Vrij vertaald:
Ik geloof dat president Abbas oprecht bereid is Israël te erkennen, alsmede de legitieme veiligheidsbehoeften van het land; dat hij geweld verafschuwt en deze kwesties op een diplomatieke manier wil oplossen wat in het belang is van Israël.

Dat is dezelfde Abbas die de Joden beticht van etnische zuivering en moordenaars en terroristen als helden onthaalt? Volgens Obama mogelijk de meest gematigde leider die het Palestijnse volk ooit zal kennen. Als dat waar is, zegt dat dan meer over de Palestijnen en hoe bereid zij zijn om vrede sluiten, of over het inschattingsvermogen, of beter gezegd: het gebrek aan inschattingsvermogen, van Barack Obama?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten