Waarom u niet stemt op… D66

Geen categoriemrt 11 2014, 11:29
Alweer het vijfde deel van de serie waarin ik partijen bespreek waarop u zeker niet gaat stemmen. Vandaag de laatste: D66.
Natuurlijk stemt u niet op D66. Waarom zou u? De partij onderscheidt zich immers in helemaal niets van de door u zo verfoeide regeringspartijen VVD en PvdA. Sterker nog, telt u de programma’s van liberalen en sociaal-democraten bij elkaar op en deelt u ze door twee, krijgt u letterlijk het verkiezingspamflet van D66. Hé, men noemt ze niet voor niets "sociaal-liberalen".
D66 is voor u de ultieme vlees-noch-vis-partij. Als haar founding fathers ooit ergens voor stonden - uit een grijs verleden schiet u iets te binnen over referenda en gekozen burgemeesters - heeft de huidige generatie D66'ers deze democratiseringsidealen allang vergeten. Directe democratie is natuurlijk een leuk idee uit de jaren '60 en zo, maar toen de designerbrilliberalen erachter kwamen dat de uitslag van zo’n referendum ook wel eens niet binnen hun progressieve wensdromen kon passen, was het gauw afgelopen.
Eurofilie
Toen in 2005 eindelijk de droom van Hans van Mierlo, Jan Terlouw en hoe de Dinosaurussen66 allemaal heetten, uitkwam en er een nota bene door Boris van der Ham gesponsord referendum over de Europese grondwet werd gehouden, bekoelde de liefde van de Democraten voor de volkswil du moment dat deze botste met hun eigen eurofilie. Sindsdien werd het steeds stiller rond dit voormalig kroonjuweel. Met als dieptepunt eind januari het njet van de sociaalliberalen tegen een referendum over de toekomst van de EU. Een nee waarvoor nota bene door voormalig minister van Bestuurlijke Vernieuwing en huidig partijleider Alexander Pechtold zich hard had gemaakt.
Europa. Het enige punt waarop D66 zich nog onderscheidt van PvdA en VVD. Althans in naam, want ook de socialisten en liberalen lijden aan het in Den Haag heersende, uiterst besmettelijke europitis. Maar waar de andere partijen tenminste nog doen alsof zij de belangen van de Nederlandse burger behartigen, komen D66ers er rond vooruit dat de Verenigde Staten van Europa hun hoogste ideaal is. Daarbij hebben ze een one-size-fits-all oplossing voor alle problemen. Eurocrisis? Meer Europa! Democratisch deficit? Meer Europa! Immigratieproblemen? Meer Europa! Gewapende conflicten aan de EU-grenzen? Meer Europa!
Terwijl u al jaren het gevoel heeft dat de Eurotitanic flink water maakt, speelt het D66-dekorkest vrolijk verder. Hun lievelingsdeuntje (en u verzint dit niet): "Goed nieuws. Europa gaat een stralende toekomst tegemoet." Een tekst die je eerder zou verwachten in een Noord-Koreaans stadion - gezongen door 100.000 ondervoede kinderen met rode sjerpen - ter gelegenheid van Kim Jong Uns verjaardag dan op de website van een zichzelf respecterende, Nederlandse partij met het woord "democratie" in de naam.
Gebakken lucht
Maar, vraagt u zich wanhopig af, als D66 op alle zo ongeveer alle politieke gebieden pre-cies-het-zelfde wil als VVD of PvdA en zich op geen enkele wijze inhoudelijk van de regeringspartijen onderscheidt, wat is haar bestaansrecht dan nog? Haar door spindokters en marketinggoeroes bedachte imago van "onderwijspartij"? U spit door de programma’s van alle andere partijen in ons land en kunt er niet één vinden die tegen onderwijs is. Gebakken lucht dus.
Dan begrijpt u het. D66 bestaat opdat Goed Volk met fatsoen op iets anders kan stemmen dan de PvdA. Het is de uitkomst voor wie op zich best rechts wil stemmen, maar dit niet aan zijn collega-leerkrachten, -juristen, -marketingmanagers, -art designers of -copywriters durft toe te geven. Het is de veilige protestpartij, inmiddels stevig met beide billen op het Haagse pluche. Zonder die enge arbeiders van de SP die u wel heel veel belasting willen laten betalen en zonder die PVV-proleten met hun buitenlanderhaat.
U weet namelijk heel zeker dat D66'ers buitenlanders niet haten. En al zeker geen moslims. Toegegeven, de meeste sociaalliberalen wonen veilig in islamvrije wijken, sturen hun kinderen naar roomblanke scholen en de enige Marokkanen die ze kennen zijn hun schoonmakers, maar racisten zijn zij zeker niet! Sterker nog, bij D66 is kritiek op moslims streng verboten. Kijk, als een katholieke priester weigert homo's de communie uit te reiken, trekken D66'ers en masse over de grote rivieren om die achterlijke Brabanders een lesje tolerantie te leren. Maar als een haatimam weer eens roept dat diezelfde homo’s van een flatgebouw moeten worden gegooid of wanneer groepen lichtgetinte jongeren voor de zoveelste keer een lesbisch stel hun huis uittreiteren, houden de democraten de kaken stijf op elkaar. Want moslims zijn zielig, die moet je niet de waarheid vertellen stigmatiseren. Doe je dat wel, beginnen in het wereldbeeld van de D66'er de schoorstenen in het oosten alweer te roken.
"Fascisme"
Nee, zegt u iets naars of waars over immigranten, is er altijd wel een pedante oud-leraar in de buurt die niet schroomt de woorden "onderbuik", "hellend vlak" of zelfs "fascisme" in de mond te nemen. D66'ers beseffen blijkbaar dat wie moslims uit medelijden anders behandelt dan willekeurig welke Nederlander, zelf de paternalist, de (betuttel)racist is. Bovendien heeft Geert Wilders een hekel aan islamieten, dus moeten zij wel stuk voor stuk een verrijking voor de Nederlandse samenleving zijn. Wilders, Wilders, altijd maar Wilders, de D66-fascinatie met de PVV-leider grenst aan het obsessieve. De partij lijkt haar hele identiteit aan die ene man te hebben opgehangen. Als de PVV een protestpartij is, is D66 een protest-protestpartij. Hoe zielig is dat?
Zouden D66'ers zo geobsedeerd zijn door de PVV-leider omdat hij de uitstraling heeft die in hun eigen partij zo node wordt gemist? U beseft opeens dat u afgezien van Alexander Pechtold niet één D66'er zou kunnen noemen. Niet op landelijk, niet op provinciaal en ook niet op gemeentelijk niveau. Niet één. Het sociaal-liberalisme van kereltje Pechtold (Volkskrant-columnist Jan Blokker noemde hem niet zo vanwege zijn overschot aan charisma) is al net zo’n onemanshow als het rechtspopulisme van Wilders. Akkoord, u moet toegeven dat D66'ers vooralsnog wat minder vatbaar lijken voor schandalen dan corrupte VVD'ers, cliëntelistische PvdA'ers of PVV'ers met losse handjes, maar geef ze 25 zetels in de Kamer en het bestuur over een paar grote steden en heeft u wel zo’n vermoeden wat er van die sociaal-liberale integriteit overblijft.
En o ja, alles wat u hierboven dacht over D66, geldt ook voor GroenLinks. In het kwadraat! Want daar loopt me toch een stel totaalborderliners rond. Gelukkig bestaat het partijtje nauwelijks nog en hebben de GroenLinksers zelden nog de mogelijkheid zich zo onsterfelijk belachelijk te maken als zij een paar weken terug in de gemeenteraad van Almere deden. Als reactie op ergernis van de PVV-fractievoorzitter over het grote aantal hoofddoekjes op de lokale markt, besloten de tuthola’s van GL gesluierd naar de raadsvergadering te komen (u voelt dat er een goede grap in de lucht hangt over domme mutsen). Daarbij gingen zij voor het gemak voorbij aan het feit dat er talloze landen in de islamitische wereld zijn waar vrouwen worden gedwongen deze doeken (of erger) te dragen en dat als zij zich proberen hiervan te bevrijden zij hun vrijheid en vaak zelfs hun leven niet zeker zijn. U wilt niet eens weten wat Groenlinkse mannen met hun vrouwen zullen doen als de PVV nog eens een speciaal op moslima’s gericht verbod op besnijdenis voorstelt
Nee, D66 gaat het niet voor u worden dit jaar. Laat de partij eerst maar eens bewijzen dat het door haar voorgestelde beleid niet als twee druppels water lijkt op dat van de partijen die deel uitmaken van het huidige rampenkabinet. Het feit dat Pechtold en co de coalitie as we speak in het zadel houden, is alvast geen goed teken. Gekoppeld aan hun euroverslaving, islamliefde en de uitverkoop van alles wat de partij ooit fris, anders en interessant maakte, doet u bedenken dat u op 19 maart net zo goed liberaal of sociaaldemocratisch kunt stemmen. En voor u dat doet, neemt u liever dat rode potlood en steekt het zo diep in uw oor dat de autolobotomie u ervan weerhoudt ooit nog eens de fout te maken voor het PartijvandeVVD66-conglomeraat te kiezen.
Volg Bart Schut op Twitter of Facebook.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten