Massale verarming middenklasse dreigt

Geen categorieapr 17 2014, 10:00
Voor meer dan 1 miljard mensen
Nadat eerder het IMF al waarschuwde voor de afbraak van de middenklasse in Europa blijkt nu ook uit een analyse van de Britse zakenkrant The Financial Times, dat bijna één miljard mensen in de ontwikkelingslanden het risico lopen opnieuw uit de opkomende middenklasse geduwd te worden. Dit doet vanzelfsprekend vragen rijzen over de duurzaamheid van de opmerkelijke afbouw van de armoede van de afgelopen dertig jaar. De toenemende ongelijkheid en de tragere wereldwijde economische groei creëren bovendien problemen voor bedrijven die zwaar hebben geïnvesteerd in opkomende markten. Vooral wordt gevreesd voor de impact van deze tragere groei op de vorming van een grote middenklasse in landen als China en India, die de wereldeconomie van de eenentwintigste eeuw juist een impuls zouden moeten geven.
Eind vorig decennium telden de ontwikkelingslanden 2,8 miljard mensen - 40 procent van de totale wereldbevolking - met een daginkomen tussen 2 dollar en 10 dollar en deze groep vormt daarmee de grootste inkomenscategorie van de hele wereld. Bovendien bleken maar liefst 952 miljoen mensen zich te bevinden in de categorie met een inkomen tussen 2 dollar en 3 dollar per dag. Waarbij De Financial Times opmerkt dat deze kwetsbare groep sneller groeit dan alle andere inkomenscategorieën.
Anders dan veel mensen mogelijk denken is uit onderzoek gebleken, dat het optreden van te grote inkomensverschillen de welvaart juist doet verminderen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten