Roger Helmer: 'Er komt geen UKIP/PVV deal'

Geen categoriemei 08 2014, 12:44
Wilders zegt op een coalitie met UKIP te hopen, maar die laatste wil daar niet eens over nadenken.
De afgelopen dagen zijn er berichten in Nederlandse media verschenen over een eventueel samenwerkingsverband tussen UKIP en de PVV. Dat zou bijzonder opmerkelijk zijn aangezien Nigel Farage zich in het verleden negatief heeft uitgelaten over Wilders' partij, maar toch werd het gebracht als een echte mogelijkheid.
Roger Helmer - Europarlementariër voor UKIP en één van de drijvende krachten van die partij - heeft vandaag duidelijk gemaakt op Twitter wat hij daarvan denkt:
Blijkbaar verbaast het Wilders nogal, maar Helmer en Farage hebben een bijzonder goede band met Artikel 50, een eurosceptische partij met schone handen. Het is al lastig genoeg voor Farage om 'racisme-roepers' aan te pakken en hun beschuldigingen te weerleggen. Als UKIP zaken doet met de PVV zullen er onmiddellijk berichten in de Britse media verschijnen over Wilders 'minder, minder, minder' opmerking. Een betere manier om UKIP op te blazen is er niet.
Nou ja, behalve dan door opeens te verklaren dat ze daar toch maar tegen een EU-referendum zijn en dat ze Herman van Rompuy stiekem best een vriendelijke man vinden met bijzonder goede ideeën voor 'Europa.'
Het valt me wel vaker op dat PVV'ers te positief zijn over wie met ze willen samenwerken. Zo hoor je ze regelmatig zeggen dat de VVD en het CDA na de eerstvolgende verkiezingen voor de Tweede Kamer best in een coalitie met ze willen zitten. Laat ik ze maar weer uit de droom proberen te helpen: dat gaat niet gebeuren.
Datzelfde lijkt te gelden voor een mogelijke samenwerking met UKIP. Farage gaat bijzonder voorzichtig en behouden te werk. Hij kan het zich niet eens bijna veroorloven om samen te werken met mensen die 'onfris' zijn of onfris lijken (bijvoorbeeld door onhandige uitspraken en/of het hebben van 'vreemde' bondgenoten. Zoals FN en de FPO bijvoorbeeld). Het is begrijpelijk dat Wilders dat graag anders zou zien, maar jammer genoeg voor hem is het niet anders.
Wilders gebruikt dat 'mogelijke' verbond met UKIP natuurlijk om eurosceptische kiezers die nog steeds twijfelen over de streep te trekken. De bedoeling is dat zij niet op Artikel 50 (of een andere partij) stemmen, maar op de PVV. Begrijpelijk, maar wel een tikje doorzichtig, en in dit geval een beetje merkwaardig; UKIP maakt er zelf namelijk alles behalve een geheim van dat het geen zaken wil doen met Wilders en diens nieuwe bondgenoten. Om dan toch vol te houden dat er misschien toch een deal in zit riekt een beetje - nou ja, een heleboel - naar opportunisme.
Als Wilders echt zaken wil doen met het Front National en de FPÖ moet hij zich daarop richten én die coalitie promoten; niet een niet-bestaande samenwerking die er - volgens UKIP zelf tenminste - ook nooit gaat komen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten