'Ome Loek', de zonnekoning

Geen categoriejun 04 2014, 17:44
Oh, oh, oh, die arme Loek, nu staat hij alwéér negatief in de schijnwerpers. Houdt het dan nooit op?
Niet als je niet leert dat je als politicus een voorbeeldfunctie hebt en je respect slechts kunt afdwingen door je daden. Vandaag verscheen het zoveelste negatieve bericht in de krant over VVD-senator Louis Marie Lucien Henri Alphonse (Loek) Hermans (1951). Onder de veelzeggende kop 'Toezichthouder Hermans wordt slapend rijk', wordt een weinig fraai portret van de voorzitter van de VVD-senaatsfractie geschetst. Wat was er nu weer aan de hand, hoor ik u vragen?
Eigenlijk precies hetzelfde als destijds bij het COA (Centrum Opvang Asielzoekers): meneer Hermans deed ook bij zorginstelling Meavita zijn werk niet als toezichthouder (maar streek wel het geld op). Laten we maar even ons geheugen opfrissen en beginnen bij het COA. Wat was daar ook alweer mee? Zegt de naam Nurten Albayrak u nog iets? Juist, dat was de toenmalige zonnekoningin van de Asiel Opvang in Nederland. Zij werd op staande voet ontslagen wegens wanbeleid, het creëren van een angstcultuur en schaamteloze zelfverrijking. Zij is niet de enige publieke bestuurder die steken liet vallen, zie ook het gedoe met Aysel Erbudak in het Slotervaart Ziekenhuis. En meneer Hermans was bij het COA voorzitter van het college dat toezicht moest houden. Maar hij snurkte, net als zijn confrère in het Europarlement, de dikke Van Baalen; zou dat typisch iets des VVD zijn? Hij bleef zelfs doorsnurken nadat de Ondernemingsraad meermaals aan de bel had getrokken over de fratsen van mevrouw Albayrak, hoe falend kun je als toezichthouder zijn? Hoe dan ook, onze Loek werd daarna door het VVD-bestuur weliswaar op zijn grijpgrage handjes getikt, maar het heeft kennelijk niet mogen baten.
De kwestie met zorginstelling Meavita is zo mogelijk nog ernstiger. Deze zorginstelling ging in 2009 failliet na notoir wanbeleid van haar bestuursleden Theo Meuwese, Daan van Meeberg en Jennyke Kuiper, met achterlating van een schuld van tientallen miljoenen euro's. In bijgevoegde links kunt u lezen wat de heren en dame aan remuneratie ontvingen voor een instelling, die al in de rode cijfers verzeild was geraakt. En hier hebben we nu precies het punt. Hoe kun je als voorzitter van een toezichthoudend orgaan met dergelijke beloningspakketten instemmen? Laat staan met de riante afkoopsommen wegens wanbeleid? Uit het onderzoeksverslag van de ondernemingskamer van het Gerechtshof te Amsterdam bleek op 22 augustus 2013 dat Hermans als toezichthouder niet optrad, ook niet toen bleek dat bestuurder Theo Meuwese niet functioneerde. Uw columnist is zelf jarenlang toezichthouder geweest bij veel bedrijven, ook als voorzitter van het college. Weliswaar voornamelijk van bedrijven in de private sector, maar ook van een grote woon-zorg instelling. Wie, zoals Hermans, accoord gaat met dergelijke buitensporige salarissen (kijk ook met name even naar wat besloten is over de opvolger van Meuwese) faalt als toezichthouder.
De vakbond Abva-Kabo heeft een aardige chronologie op haar website gezet over het debacle bij Meavita. U kunt die hier nalezen. Wat opvalt is, dat de onderneming al binnen een jaar na de fusie in de financiële problemen kwam. Wie heeft die fusie goedgekeurd? Er is dus niet kritisch genoeg gekeken en het noodzakelijke huiswerk is niet verricht. Wat daarnaast opvalt is het schaamteloze gegraai van zorgbestuurders. Hoe kun je daar je fiat aan verlenen? Marktconform? Aan me hoela. Het is eigenlijk te bizar voor woorden en ontluisterend voor al die ontslagen mensen en alle crediteuren van Meavita, die de dupe zijn geworden van dit wanbestuur. Niettemin blijft Hermans gewoon in functie als lijstaanvoerder van de VVD Eerste Kamer fractie en is tegelijkertijd te laf om de pers te woord te staan om tekst en uitleg te geven over zijn (dis-)functioneren. Ga dan niet de politiek in meneer. U bent toch volksvertegenwoordiger? Al is het indirect.
Het zou goed zijn als dit soort mensen voortaan als toezichthouder worden geweerd, vooral uit door publiek geld gefinancierde instellingen. Totaal onbekwaam om hiervoor ook maar enige verantwoordelijkheid te dragen. Het smijten met belastinggeld is één, het duperen van vele hardwerkende gezinnen is -zeker in combinatie met de riante ontslagvergoedingen voor falende bestuurders, óók bij het COA- is onaanvaardbaar. Het zal me benieuwen of dit muisje nog een staartje krijgt voor Hermans, maar dat zou niet meer dan volkomen terecht zijn. Dit soort figuren als publieke besturen kan Nederland missen als kiespijn. Meer algemeen zou bij het benoemingsbeleid voor dergelijke publieke functies eens wat meer 'qualitate qua' geselecteerd moeten worden, in plaats van noitore zakkenvullers en onbekwame netwerkers te benoemen, die helaas óók binnen de VVD in ruime mate voorhanden zijn. Wie volgt? Edje Nijpels?
Hier vindt u een overzicht van mijn columns en u kunt mij hier volgen op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten