De manipulatie van de Griekse staatsschuld

Geen categoriejul 08 2014, 13:59
Griekenland krijgt weer 1 miljard euro. Dat is een 1 met negen nullen erachter. Het land zou voldoen aan de gestelde eisen. Gelooft ú het?
De redactie hier gelooft er in elk geval helegaar niets van. Het echte verhaal is namelijk, dat 'The show must go on at any cost'. Zei Merkel namens Duitsland niet dat 'Wenn der Euro scheittert, scheittert Europa'? Zei haar minister van Financiën, Wolfgang -das schlimmste ist vorbei- Schäuble niet dat een financiële crisis nodig was om een politieke unie erdoor te drukken? Zei Mario Draghi, de president van de -op papier politiek neutrale- ECB niet dat de euro gered moet worden kostte, wat het kost? Welnu, dat is wat er nu gebeurt in Griekenland, net zoals ten tijde van de introductie van de euro wordt de kluit op een onvoorstelbare manier belazerd.
De directeur van het prestigieuze economische wetenschapsinstituut Ifo te München, Hans-Werner Sinn, verwoordde het gisteren in het blad Wirtschafts Woche zo, en ik citeer:

"Immer mehr Schulden würden von der EU und den Euro-Staaten in Schattenhaushalten versteckt, die nicht mehr zu den regulären Haushalten zählen und somit die Möglichkeit bieten, sich noch höher zu verschulden. Die heimliche Devise bei all dem scheint zu sein: Wenn die Banken Schattenhaushalte unterhalten, dann dürfen wir es auch.

Inzwischen trickse die EU auch selbst. Sinn erinnert daran, dass die EU-Kommission kürzlich behauptet hat, Griechenland habe 2013 einen Primärüberschuss von 0,8 Prozent des BIP erzielt, „während die EU-Statistikbehörde Eurostat ein Primärdefizit von 8,7 Prozent auswies. Derartige Tricksereien sind kein Einzelfall. Schon seit Längerem wird rund um die Schuldenfrage manipuliert.“

En, mind you, Sinn is een autoriteit in Duitsland op economisch gebied. Niet alleen worden steeds meer schulden op oneigenlijke wijze niet meer tot de staatsschuld van het eurozoneland gerekend, in het geval Griekenland manipuleert de Commissie gewoon de cijfers. Wij van DDS Finance hebben daar al eerder over gerapporteerd. U herinnert zich wellicht ook nog wel, dat de Commissie de directeur van het EU-statistiekbureau Eurostat verbood kritiek te hebben op de aangeleverde statistieken en hem eenvoudigweg opdracht gaf om te doen wat de Commissie wilde.
Griekenland voldoet natuurlijk in de verste verte niet aan de voorwaarden om nieuw geld te leveren, het is gewoon één grote poppenkast en iedereen met kennis van zaken weet dat. Ik weet niet wat voor type mens je moet zijn om met een stalen gezicht te beweren dat het land aan alle voorwaarden voldoet als je weet dat het gewoon niet waar is. Eurogroep voorzitter Dijsselbloem over deze nieuwe fiattering voor de Grieken:

"Het land heeft voldaan aan de gestelde doelstellingen en daarom hebben de eurolanden maandag besloten om Griekenland 1 miljard euro aan leningen toe te kennen."

Niet de eurolanden hebben dat besloten, maar het stelletje pinokkio-politici, die zich onze volksvertegenwoordigers noemen. Maar het zal niet bij die ene miljard blijven hoor. Griekenland krijgt ook de rest van het toegezegde pakket. Sterker, mocht ook dat niet voldoende zijn, dan zullen er ongetwijfeld nog veel langere looptijden en lagere rentevoeten worden verzonnen. Dijsselbloem weer:

"Griekenland heeft de andere landen verzekerd dat begin augustus ook andere doelstellingen zullen zijn gehaald. Afhankelijk van het slagen daarvan kan het Zuid-Europese land dan opnieuw rekenen op 1 miljard euro."

Enzovoorts, enzoverder. Na de zomer wordt dan gekeken of er opnieuw looptijdverlenging moet plaatsvinden (de looptijden zijn al diverse malen verlengd van 15 naar 50 jaar, red.). Ook een manier om schulden kwijt te schelden natuurlijk.
Griekenland haalt doelstellingen? De EU haalt haar doelstellingen wordt bedoeld. Met het geld van de belastingbetaler. Want waar gaat die ene miljard eigenlijk naartoe? Naar arme Grieken die geen medicijnen hebben of naar de banken? Wat denkt u?
Hier vindt u een overzicht van mijn columns en u kunt mij hier volgen op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten