Paniek bij de PvdA

Geen categoriejul 10 2014, 19:00
Oud-minister Ella Vogelaar heeft een opiniestuk geschreven in de Volkskrant. Volgens haar is de partij twee verkiezingen op rij afgestraft en moet er iets gebeuren. Samenwerken met GroenLinks en de SP bijvoorbeeld.
Ella Vogelaar. Wie kent haar niet? Mevrouw is allereerst natuurlijk beroemd geworden met haar Vogelaarwijken. Ook kennen we deze oud-minister van zeer pijnlijke media-optredens. Tot slot zullen we mevrouw Vogelaar niet snel vergeten omdat ze door Geert Wilders ooit voor knettergek werd uitgemaakt toen ze zei dat ze de islam wilde helpen te wortelen in de Nederlandse samenleving.
In 2008 verdween de politica van het toneel. Teveel blunders en onhandige optredens waren de minister van Wonen, Wijken en Integratie fataal geworden. Sindsdien laat Ella Vogelaar af en toe nog iets van zich horen. Zo stond er deze week een opiniestuk van haar hand in de Volkskrant. Een slordig artikel. Zo zegt Vogelaar dat de PvdA 39 zetels haalde. Dat is feitelijk onjuist. De PvdA kreeg 38 zetels. Ook schrijft zij de naam van Diederik Samsom als Diederik Samson. Dat zegt trouwens ook iets over de eindredactie bij de Volkskrant, maar vooruit.
Dramatisch
Vogelaar concludeert allereerst dat het niet goed gaat met de PvdA. Dat klopt, dat kan een blinde nog zien. Twee verkiezingen op rij verliepen dramatisch voor de partij. Daarnaast staat de club van Samsom in de peilingen op een zeteltje of twaalf. De kiezers keren de partij massaal de rug toe. Volgens Vogelaar komt dat door de samenwerking met de VVD van Mark Rutte en consorten.

Dat herkenden mensen (nieuwe, linkse koers PvdA, HM), ze kregen langzamerhand weer vertrouwen. Helaas is dat weer als sneeuw voor de zon verdwenen door in een regering met de VVD te gaan zitten na een partijtje kwartetten over het te voeren beleid. De keuze voor een minderheidskabinet geeft de Tweede Kamerfractie nog minder ruimte dan gebruikelijk als regeringspartij, om zich stevig te profileren.

Torentje
Ik geef graag aan mevrouw Vogelaar toe dat het beleid van het kabinet Rutte II niet het verkiezingsprogramma van de PvdA is. Tegelijkertijd mag de PvdA niet mopperen. Het beleid is veel linkser dan je van een kabinet met de VVD zou verwachten. Ik denk dan ook dat de PvdA een ander (groter) probleem heeft.
Samsom voerde campagne tegen Rutte. Het was óf Rutte in het torentje, óf Samsom. De kiezers op de PvdA kwamen dubbel bedrogen uit. Niet alleen verloor Samsom de verkiezingen, Samsom hielp ook nog eens Rutte aan zijn tweede kabinet. Dan snap je niet wat de kiezers van jouw partij willen. Wat dat betreft snapt de SP dat tot nu toe beter. Die doen het ook een stuk beter in de peilingen.
Salonsocialist
Daarnaast worstelt de PvdA al een tijdje met haar links zijn. Het beleid is dan misschien wel links, het leven van veel oud-PvdA politici is dat allerminst. Wim Kok (PvdA) probeert nog snel miljonair te worden. Wouter Bos (PvdA) harkt tonnen binnen. Marc Calon (PvdA) krijgt 200.000 euro voor drie dagen per week werken. Job Cohen (PvdA) snoept wat bij in de gemeente Haren. Marcel van Dam woont als salonsocialist op een enorm landgoed. Vroeg of laat breekt je dat als partij op.
De paniek bij mevrouw Vogelaar is terecht. Het gaat slecht met de PvdA. Er zijn echter meer problemen dan het beleid van dit kabinet. Haar oplossing is dan ook een halve oplossing.

De noodzaak voor verandering is meer dan urgent. De pretentie de voornaamste representant van links te zijn strookt minder dan ooit met de werkelijkheid. Op allerlei niveaus moet nu gewerkt worden aan een stevige vertrouwensbasis met, om te beginnen de SP en GroenLinks. Doel: ontwikkeling van een gemeenschappelijke strategie om, met erkenning van onderlinge verschillen, perspectief te bieden aan kiezers die uitzien naar meer samenwerking tussen linkse partijen. Alleen zo, en in samenhang met een herkenbaar sociaal-democratisch program kan de PvdA het vertrouwen terugwinnen.

SP
Samenwerken met de SP en GroenLinks. Daar tovert mevrouw Vogelaar een onverwachts konijn uit haar hoge hoed, ahum. Ik denk dat de SP, bijvoorbeeld, dat niet eens wil. Die houden zich nu lekker rustig, om bij de verkiezingen eens heerlijk op de PvdA te gaan inhakken. De kiezers zijn nu met bosjes op te rapen. De afgelopen verkiezingen lukte dat net niet.
Met een beetje hulp van Samsom en consorten moet het de volgende keer wel lukken.
U kunt mij volgen op Twitter onder de naam @MeijerHerman. Kijkt u ook eens op mijn site.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten