Zo kan het ook. Overal Zwarte Pietjes in Rotterdam

Geen categorieokt 15 2014, 15:00
In Rotterdam gaan ze beter om met Nederlandse tradities dan in Amsterdam en Gouda.
Kijk, dit vind ik nou een mooie actie van Leefbaar Rotterdam, de grootste partij in de stad en het stadsbestuur:

Rotterdammers keken op sommige plekken wat vreemd op toen zij vanochtend zwarte pietjes vastgebonden vonden aan onder meer lantaarnpalen. Het blijkt te gaan om een actie van Leefbaar Rotterdam, die daarmee aandacht vraagt voor het behoud van Zwarte Piet bij de intocht.

Zoals te zien is op de foto hierboven, staat er de tekst 'Wij willen blijven!' geschreven op Zwarte Piet. Er hangen zo'n driehonderd Zwarte Pietjes door de hele stad. Anton Molenaar, de fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam, wil met de actie een statement maken. Ik citeer:

"Dit is een ludieke actie met een serieuze ondertoon; deze mooie Nederlandse traditie stel je niet ter discussie. Als we zo gemakkelijk buigen voor het gekrakeel van een aantal kwibussen, kunnen we straks alles dat onze cultuur kenmerkt herzien of in twijfel trekken. Laten we daarom waken over alles wat ons dierbaar is."

Het zal flink wat tijd hebben gekost om ze allemaal op te hangen, maar het is voor de goede zaak. Hulde voor Leefbaar dus. De havenstad wacht nu op een uitspraak van de Raad van State (ja, echt) om te kijken hoe de intocht moet worden georganiseerd. Het is te belachelijk voor woorden, maar dit hebben we allemaal te danken aan een marginaal clubje Zwarte Piet-haters.
Keer op keer blijkt: het gezeur van Zwarte Piet-haters moeten we absoluut niet serieus nemen. Niet als het van beroepsgekwetsten komt die hun identiteit ontlenen aan het feit dat ze ergens door gekwetst zijn, en ook niet als het van zogenaamde BN'ers komt die zelfs een actiegroep hebben opgericht om Zwarte Piet terug naar Spanje te sturen. Immers, de rest van Nederland, en dan gaat het om meer dan 90 procent van de Nederlanders, wil helemaal niets veranderen.
Dat is niet omdat wij als volk behoudzuchtig zijn. Daar heeft het niets mee te maken. Het Sinterklaasfeest is een prachtige Nederlandse traditie die simpelweg niet hoeft te worden veranderd. Zwarte Piet is immers geen racistische karikatuur, Zwarte Piet is een kindervriend die ieder jaar weer cadeautjes uitdeelt aan iederéén. Net als zo'n beetje de rest van Nederland is politiek commentator Frits Wester (RTL Nieuws) de discussie over Zwarte Piet spuugzat:

Voor mij geen groen of paars en al helemaal geen gele kaaspiet. Welke verwrongen geest in Gouda heeft die laatste variant bedacht? Een Piet met een kaaskop. Nu zal ik echt niet gaan zeuren over het feit dat 'kaaskop' een scheldnaam is om Hollanders aan te duiden (zie Van Dale), vooral veel door Belgen gebruikt, en dat ik mij nu weer beledigd voel. Nee, gewoon omdat het te gezocht en te flauw voor woorden is.

Hebben we nu echt niets beters te doen met zijn allen dan een leuke traditie zo gekunsteld te misvormen? Tradities ontwikkelen zich in eeuwen en verander je echt niet zomaar in een vergadering. Dat geldt ook voor de bijbehorende liedjes. Piet mag geen knecht meer heten en Sinterklaas is nu zeker ineens zijn leidinggevende. Ammehoela!

Amen. Laten we gewoon ophouden met deze discussie en het Sinterklaasfeest vieren zoals we dat ieder jaar doen, dus mét de zwart geschminkte knecht van Sinterklaas. Wij, en met wij bedoel ik zo'n beetje alle Nederlanders, laten ons niet voor racist uitmaken enkel en alleen omdat wij dol zijn op een oer-Hollands kinderfeest.
Volg Frank Verhoef op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten