Het doorzagen van Samsoms stoelpoten gaat door

Geen categoriedec 07 2014, 20:00
Hoogleraar bestuurskunde Jouke de Vries doet ook een duit in het zakje.
Hoogleraar bestuurskunde en PvdA-prominent Jouke de Vries heeft het - net als vrijwel iedere andere PvdA'er met iets van invloed - he-le-maal gehad met fractieleider Diederik Samsom. Volgens de man die de strijd om het fractievoorzitterschap in 2002 moest afleggen tegen Wouter Bos heeft Samsom zijn beste tijd wel gehad. Hij zit, aldus De Vries, duidelijk "niet lekker in zijn fel."
En u weet wat dat betekent in de politiek: wieberen. Het liefst vandaag nog.

Hij „pakt niet de rol” van voormalig VVD-leider Frits Bolkestein. Die slaagde er tijdens Paars-I wel in zijn partij vanuit de Tweede Kamer profiel te geven. De PvdA heeft volgens De Vries een „sleets verhaal”. Dat komt omdat ze geen afwijkende standpunten durft in te nemen, uit angst om coalitiepartner VVD voor het hoofd te stoten. De PvdA zit „in de kooi van de coalitie”, zei De Vries. Samsom durft volgens hem niet te veel afstand te nemen van de VVD omdat hij de coalitie wil voortzetten.

Het is bijna onmogelijk om tegenwoordig geen medelijden te hebben met Samsom. Zijn opvolger loopt zich al enkele maanden warm in de coulissen, de ene na de andere partijprominent laat hem keihard vallen, zijn partij doet het wanstaltig slecht in de peilingen waar alleen hij de schuld van krijgt, en er wordt openlijk om zijn hoofd geschreeuwd. Alsof dat niet genoeg ellende is laat regeringspartner VVD hem ook nog eens keihard vallen door hem geen enkele vorm van steun te geven - in ieder geval niet publiekelijk.
Gelukkig schrijf ik bijna. Helemaal onmogelijk is het namelijk niet, wat niet alleen komt doordat Samsom een radicale groensocialistische gekkie is, maar ook nog eens een driftkikker pur sang die andersdenkenden als vuil behandelt. De afgelopen maanden en jaren heeft hij zoveel mensen tegen zich in het harnas gejaagd en het land zoveel schade toegebracht dat je als toeschouwen uiteindelijk toch bij jezelf denkt dat boontje eindelijk om zijn loontje komt.
Nu is het alleen nog maar wachten op de dag dat Samsom de handdoek in de ring gooit en iemand anders zijn fractie mag leiden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten