Van Gerwen: 'Darten zou een Olympische sport moeten zijn'

Geen categoriedec 29 2014, 14:00
En waarom was hij niet uitgenodigd voor het Sportgala?
Michael van Gerwen is boos. Heel boos. Hij is namelijk niet uitgenodigd voor het sportgala: het evenement waarbij Nederlandse sportfans hun topsporters eren en met prijzen bedelven. Op de één of andere manier vindt hij dat hij daar ook bij had moeten zijn.

",Als wereldkampioen darts krijg je hier niet eens een uitnodiging voor het Sportgala. Pijnlijk. Een nominatie had ik niet verwacht, maar een uitnodiging toch nog wel.''

Het is natuurlijk de vraag waarom Van Gerwen het normaal vindt als darters worden uitgenodigd voor een sportevenement. Zijn verklaring? Darten is hartstikke moeilijk. Hij moet er heel veel voor doen en laten om op dit niveau te kunnen presteren. Zoveel, zelfs, dat hij het een Olympische sport acht:

"Omdat men bij darts niet zo snel een strakke blokjesbuik ziet, is het kennelijk geen topsport. Maar de mensen weten niet wat je er voor moet doen. Ga maar eens een uurtje met me darten. Zeker weten dat je straks je arm niet meer omhoog krijgt. Een paar pijlen gooien kan iedereen, maar om in de top te spelen en daar te blijven, daar is heel veel voor nodig en dat zien de meeste mensen niet."

Er is ook heel veel voor nodig om goed te zijn in schaken en dammen, maar dat maakt beide sporten niet 'Olympisch,' beste Michael. Daar is veel meer voor nodig. Namelijk dat je echt fysiek hard moet trainen, om maar iets te noemen. Dat je bepaalde zaken moet doen om mee te kunnen op jouw niveau maakt het niet een Olympische sport of zelfs maar een sport die vertegenwoordigd moet zijn op het Sportgala.
Het zou je verbazen, maar bloggen is ook best zwaar, zeker als je het dagelijks doet en uren achter elkaar op het nieuws moet letten, nieuws moet proberen te maken, en hele verhalen moet schrijven. Je vingers worden moe, je polsen ook, om nog maar te zwijgen over het effect dat urenlang zitten heeft op je onderrug. Om gezond te blijven moet je dan flink wat oefeningen doen (de fysiotherapeut komt daarbij te pas!). Toch - heel gek! - wordt het niet gezien als een sport, worden wij niet uitgenodigd bij het sportgala, en al helemaal niet bij de Spelen.
Darten is een spelletje. Niet meer, niet minder. Ganzenborden is geen sport, bloggen niet, en darten ook niet. In plaats van te zeuren dat je niet serieus wordt genomen als sportman (kijk eens naar al die bierbuiken bij darttoernooien) kun je beter genieten van al die euro's en ponden die je jaarlijks mag bijschrijven.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten