Erdogan: "Wie mij dictator noemt, krijgt met mijn dictatuur te maken!"

Geen categoriemrt 14 2015, 14:00
Logica op z'n Ankara's: als je president Erdogan een 'dictator' noemt, dan mag dat niet in Turkije. Dan laat Erdogan paradoxaal genoeg even zien hoe dictatoriaal hij is. 14 maanden cel!
EU-kandidaatlidstaat Turkije heeft vandaag nog maar eens bewezen totaal niet klaar te zijn om deel te gaan uitmaken van de Unie van Brussel. Erdogan heeft een politiek tegenstander laten veroordelen tot 14 maanden cel, alleen maar omdat hij de waarheid sprak:
Zeggen dat de Turkse premier Recep Erdogan een dictator is, dat mag niet. Een Turkse student kreeg vrijdag veertien maanden cel voor zijn misdaad, zo meldden Turkse media.
Aykutalp Avsar had in 2013 tijdens de protesten in Istanbul in een speech gezegd dat Erdogan een dictator is. De leider van de extreemlinkse Turkse Jeugdunie in zijn woonplaats Kayseri werd opgepakt en vrijdag veroordeeld.
Erdogan is er kennelijk zo op gebrand om iedereen die naar hem ook maar verkeerd met z'n ogen knippert op te pakken en voor jaren het gevang in te gooien, dat hem de hele ironie van de situatie duidelijk ontgaat. Want als je iemand oppakt voor een vrij milde belediging (vrijwel ieder staatshoofd krijgt immers te maken met de beschuldiging dat hij een dictator is - of het nu altijd waar is of niet) en hem dan rücksichtlos de cel instuurt, dan bevestig je zo'n criticaster alleen maar in z'n gelijk. Immers, geen enkele vorm van kritiek willen incasseren en meteen het strafrecht inzetten tegen de dappere zielen die het dan tóch proberen, is immers het gedrag van dictators. Ironisch, ja. Juist het hardhandig aanpakken van iemand die je een dictator noemt, is dictatoriaal gedrag.
Maar of het logisch consistent is maakt allang niet meer uit in Turkije. De democratie is er zo goed als gesloopt de afgelopen jaren, en Erdogan is de nieuwe sultan van het neo-Ottomaanse Rijk. Voor logica heeft hij geen tijd; wel voor het wegstoppen, uitroeien en monddood maken van iedereen die het ook maar waagt vraagtekens te plaatsen bij de autoritaire, vrijheidshatende koers die Ankara onder de AK Partij heeft ingezet.
Het islamitische kalifaat begint als u bij Kobani de Syrische grens overgaat? Ach, schei toch uit. De dichtstbijzijnde buitengrens van dit gebied ligt inmiddels al iets ten ooste van Istanbul. Daar begint de dictatoriale ellende reeds.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten