Veertien jaar na 11 september: New York gaat islamfeesten vieren

Geen categoriemrt 04 2015, 17:00
In een ultieme zet de nagedachtenis van 3000 Amerikanen die omkwamen op 11 september 2001 te verkwanselen, gaat New York nu de feestdagen van de moordenaars in brede kring vieren.
De Democratische burgemeester van New York - Bill de Blasio - heeft weer eens een lumineus idee: nieuwe feestdagen! Wat voor feestdagen, vraagt u? Islamitische feestdagen, natuurlijk! Uit de New York Times:
Mayor Bill de Blasio will announce on Wednesday morning that New York public schools will observe two of the most sacred Muslim holy days — Eid al-Fitr and Eid al-Adha.
The changes to the school calendar, which already recognizes several Jewish and Christian holidays, fulfills a pledge Mr. de Blasio made during his campaign and represents the increasing influence of the city’s diverse Muslim community.
Mr. de Blasio announced the new school policy in a message on Twitter on Wednesday, calling it “a change that respects the diversity of our city.”
Als reden wordt gegeven dat er al een heleboel christelijke en joodse feestdagen gevierd worden door de stad. Een paar islamitische kunnen er ook nog wel bij, toch?
Wat mij betreft: nee, niet. Ten eerste heeft Amerika geen islamitische cultuur. Slechts een verwaarloosbaar deel van de inwoners van dit land hangt de islam aan. Moet Amerika dan ook officieel rekening gaan houden met boeddhistische, hindoestaanse en paganistische feestdagen?
Maar er is nog een andere reden om deze dagen niet groots te gaan vieren. Vergelijk het met de eerdere joodse en christelijke data: New York in naam van het christendom of in naam van het jodendom nooit schade berokkend. Maar de islam? We hebben allemaal 11 september nog wel op ons netvlies. Los van alle mensenlevens was de economische schade immens; maar liefst 15% van de economische groei van de wereldstad ging in de twee vliegtuigcrashes verloren. Talloze reddingswerkers vonden nadien alsnog de dood, vanwege alle giftige stoffen die in de lucht hingen.
Laat moslims uit New York dus vooral 's avonds een extra lekkere maaltijd koken, en nettere kleren aantrekken dan gebruikelijk. Maar de stad als geheel heeft er wat mij betreft niet zoveel mee te maken.
Want weet u eigenlijk wat het doel was van al-Qaeda, op die bewuste septemberochtend dertien-en-een-half jaar geleden? Uiteindelijk ging het niet om het doden van zoveel mogelijk mensen. Nee, dat was slechts een middel om het echte doel te bereiken: door middel van het zwaard de islam opleggen aan de hele wereld. We kunnen anderhalf decennium later constateren dat de vliegtuigkapers van al-Qaeda daarin uiteindelijk toch best geslaagd zijn.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten