Het is 11 september

Geen categoriesep 11 2014, 15:14
Laten we 11 september, 2001 nooit vergeten.
Vandaag precies 13 jaar geleden pleegden 19 extremistische moslims aanslagen op Amerikaanse doelen. Het World Trade Center werd vernietigd, het Pentagon beschadigd, en er werd een poging ondernomen om het Congres aan te vallen, maar dat werd onmogelijk gemaakt door de passagiers; die hadden in de gaten wat de terroristen van plan waren en grepen in. Een absolute heldendaad die ze allemaal - stuk voor stuk - met hun leven moesten bekopen.
Kort na de aanslag bleek die te zijn gepleegd door Al Qaeda, de terroristische organisatie van Osama bin Laden, een radicale maar bijzonder rijke Saoediër. Jarenlang dachten westerlingen dat de grote clashes of civilizations eindelijk achter ons lagen; we konden nu vooruit kijken naar een vredige wereld waarin democratie en de mensenrechten het voor het zeggen zouden hebben.
Op die dag begrepen we allemaal opeens dat dit helaas alles behalve waar was. In één klap beseften we dat er ons een nieuwe ideologische oorlog te wachten stond. Dit keer niet tegen een seculiere tegenstander, maar tegen een religieuze.
Sindsdien heeft het Westen die strijd op verschillende manieren en fronten proberen te winnen. Eerst werd Afghanistan binnengevallen, daarna Irak. In Amerika nam het Congres de Patriot Act aan waardoor het gemakkelijker moest worden om aspirant-terroristen op te sporen en vast te zetten, en ook in Nederland werd er steeds nadrukkelijker gelet op het online én offline gedrag van burgers. Moskeeën worden in de gaten gehouden, er worden contacten onderhouden met moslims die het wél goed bedoelen en er moderne denkbeelden op nahouden, we mogen culturele problemen tegenwoordig zowaar benoemen... Ja, er is behoorlijk veel gedaan.
Toch kunnen we na al die jaren van 'War on Terror' concluderen dat de radicale islam misschien wel een groter probleem vormt dan ooit. Ja, er is veel gebeurd in de afgelopen dertien jaar, maar helaas hebben moslimextremisten hun wanstaltige plannen en ideologie alles behalve opgegeven. ISIS begaat dagelijks de meest verschrikkelijke misdaden tegen de menselijkheid en heeft een bijzonder groot gebied in handen waar het een extremistisch kalifaat heeft gevestigd. Ondertussen radicaliseren steeds meer moslimjongeren in het Westen en reizen zij zelfs af naar het Midden-Oosten om zich daar bij allerlei terroristische organisaties te voegen.
Eén van de belangrijkste lessen die we sinds 2001 hebben moeten leren is dat deze ideologische strijd niet in een paar jaar gestreden is. De oorlog tegen de radicale islam duurt hoogstwaarschijnlijk decennia.
Ja, we moeten gewapend ingrijpen als het nodig is, en ja, we moeten de strijd ook (zowel intern als extern) aangaan met de ideologie erachter, maar we moeten ons er niet toe laat verleiden om te denken dat het over een paar jaar allemaal achter ons ligt en we vanaf dan wél in vrede kunnen leven. De oorlog begon preces dertien jaar geleden, maar is nog lang niet gestreden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten