Hongaarse premier Orbán: Migranten zijn groot gevaar voor Europa, Europese leiders leven in een droomwereld

Geen categoriesep 12 2015, 9:29
"Ouders van Aylan hadden beter niet naar Europa kunnen komen"
De Hongaarse premier Orbán heeft in een interview met de Duitse krant Bild fel uitgehaald naar Europese politici. De rechtse premier vindt dat Europese leiders de ogen sluiten voor de negatieve impact die de grote migratiestroom richting Europa heeft. Vooral de Duitse bondskanselier Merkel moet het ontgelden:
"We moeten ernstig spreken over de gevolgen van de Duitse beslissing om de migranten in Duitsland te laten. Deze aankondiging heeft in Hongarije een revolte veroorzaakt. Migranten zijn uit hun opvangcentra ontsnapt, hebben zelfs politieagenten aangevallen. Ze weigerden om zich te laten registreren zoals de EU-wet vereist. Voorheen had onze overheid de situatie in de hand. Pas toen de Duitse regering aankondigde de EU-regels 'tijdelijk' buiten werking te stellen, brak hier de chaos uit. Zoiets gebeurt, wanneer men zich niet aan de regels houdt."
Orbán vindt dat EU-leiders migranten een rad voor de ogen draaien, waardoor veel mensen hopen in Europa een beter leven te krijgen.
"Die mensen die hier komen, worden tweemaal bedrogen. Door de mensensmokkelaars, en door EU-politici. Beide beloven hun een beter leven en dat ze bij ons kunnen blijven – zelfs dan, wanneer in hun thuisland weer vrede is."
Bij de vraag, wat hij voelde toen hij de foto van het gestorven jongetje Aylan Kurdi zag, wijst Orbán op de gevaren van de reis naar Europa die migranten ondernemen:
"Ik was geschokt, ieder verloren leven is een tragedie. Maar ik dacht ook aan de ouders van deze jongen. Ze hebben vanuit een veilig vluchtelingenkamp buiten Syrië de reis ondernomen, hun leven en dat van hun kinderen op het spel gezet. Men moet hen duidelijk maken, dat de gevaren die op de weg naar Europa loeren, door ons niet kunnen worden weggenomen. Daarom was het beter geweest, als ze niet waren gekomen."
Orbán is resoluut over de toekomst van migranten die nu in Europa zijn. Die moeten zo snel mogelijk terug naar de vluchtelingenkampen in Turkije en Libanon waar ze vandaan komen. Om die landen te helpen met de opvang van vluchtelingen uit Syrië, moet één procent van het EU-budget worden uitgetrokken, vindt Orbán.
Het EU-plan om vluchtelingen gelijk te verdelen over de verschillende lidstaten, vindt hij onzin:
"Twee punten zijn daartegen. Ten eerste: Zo'n quotum heeft pas zin wanneer onze grenzen gesloten zijn. Tot dan weet geen enkele regering om hoeveel mensen het nu concreet gaat. Want het worden er steeds meer. Ten tweede: Kunnen we migranten werkelijk verhinderen om daarheen te gaan, waarheen ze willen? Moeten we ze in Europese hoofdsteden vastbinden, zodat ze niet naar Duitsland gaan?"
Orbán heeft geen goed woord over voor EU-politici, die volgens hem in een droomwereld leven:
"De Europese leiders leven tegenwoordig in een droomwereld. Ze hebben geen idee van het daadwerkelijke gevaar dat de migranten voor ons betekenen. Ook niet van de schaal van het probleem: We hebben het hier over tig miljoen mensen. De potentiële toestroom is eindeloos: Uit Pakistan, Bangladesh, Mali, Ethiopië, Nigeria. Als we die allemaal hier toelaten, gaat Europa ten gronde."
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten