Economen Rabobank: Dijsselbloem zal later flink moeten bezuinigen

Geen categoriejan 12 2016, 8:00
Twee economen van de Rabobank zijn ervan overtuigd dat minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem volgend jaar flink zal moeten bezuinigen.
Rabo-economen Björn Giesbergen en Maartje Wijffelaars schrijven dat in een analyse die vandaag op de economensite MeJudice is gepubliceerd. Hoewel het verstandig is om hun hele analyse te lezen zegt de titel van het stuk genoeg: "Nederlandse begroting: na het jubeljaar 2016 dreigen zure bezuinigingen in 2017."
De twee economen schrijven:

Als we er vanuit gaan dat de EC een zelfde structureel tekort raamt als het CPB in zijn decemberraming (-1,9% in 2016), dan zal de Commissie eisen dat Nederland in zijn begroting voor 2017 structurele bezuinigingsmaatregelen opneemt met een omvang van minimaal 0,5%-BBP. Doordat Nederland niet voldoet aan de MTO zal ook de toegestane uitgavengroei voor 2017 worden verlaagd (zie box 1).

Een belangrijk aspect van de conclusies is dat de auteurs geloven dat het kabinet "achteraf bezien" waarschijnlijk "te ver gegaan [is] in het opzoeken van de grenzen van de Europese begrotingsregels." Zij vervolgen:

Hoe het ook zij, er is een reële kans dat er na de zoete lastenverlichting van 2016 weer een zure bezuinigingsopdracht voor 2017 volgt.

Als dit klopt is het natuurlijk eerst en vooral de schuld van de regering dat er bezuinigd moet worden. Als het kabinet op een andere manier was omgegaan met de 'meevallers' dit jaar had het allemaal niet gehoeven -- of in ieder geval niet op de schaal waarop het nu moet.
Aangezien het kabinet daar ongetwijfeld ook van op de hoogte is -- er werken goede economen voor het ministerie van Financiën -- kun je niet anders dan concluderen dat het kabinet dit risico bewust heeft genomen omdat het 't electoraat snel tevreden wilde stellen met enkele 'lastenverlichtingen.' Het snel scoren van punten was dus belangrijker dan het in elkaar zetten van een degelijke begroting.
En dat is precies wat er mis is met Den Haag anno 2016. Goed rentmeesterschap is een holle frase geworden; een term waar niemand nog in gelooft.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten