Thierry Baudet maakt zich hard voor referenda: 'Het enige medicijn om de democratie er bovenop te helpen'

Geen categorieapr 13 2017, 11:00
Forum voor Democratie reageert op de kritiek van Piet Hein Donner.
Zoals eerder bekend liet vice-president van de Raad van State Piet Hein Donner onlangs weten dat hij helemaal niets ziet in plannen om een bindend referendum in te voeren in ons land. Sterker nog, ook niet-bindende referenda zijn hem een doorn in het oog. Volgens Donner weet het volk namelijk helemaal niet wat goed is voor ons land. Nee, dat weten alleen boven-ons-gestelden als Donner zelf.
Om kotsmisselijk van te worden natuurlijk. Forum voor Democratie sloeg dan ook terecht hard terug. Zo liet de partij onder meer weten dat Donner dan maar zelf mee moet doen aan verkiezingen, met een eigen anti-referenda partij.
In de dagen nadien heeft de leider van die partij, Thierry Baudet, de tijd genomen om, samen met Paul Frentrop, een column te schrijven voor de Volkskrant waarin referenda op uitgebreide wijze verdedigd worden. Zoals we gewend zijn van de heren van FVD doen ze dat op buitengewoon overtuigende wijze:

Ook wij zien dat de democratie ziek is. Maar de door Piet Hein Donner gestelde diagnose is onjuist. Hij meent dat referenda een van de oorzaken zijn waardoor de democratie ziek is geworden. Wij menen dat referenda juist een geneesmiddel kunnen zijn om de democratie te herstellen van de schade die is aangericht door een kartel politieke partijen die decennia lang het partijbelang boven het algemeen belang hebben gesteld.

Vervolgens leggen de heren uit dat Cort van der Linden, de laatste liberale premier tot Mark Rutte (dus eigenlijk: de laatste liberale premier van dit land), een eeuw geleden al een uitgesproken voorstander was van referenda. Hij geloofde namelijk dat die de enige manier waren om de partijpolitiek enigszins in de hand te houden:

Cort van der Linden wilde het algemeen kiesrecht alleen accepteren als er een manier werd gevonden om de rol van partijpolitiek terug te dringen. En dat middel was er: Graag wijzen wij de vice-voorzitter van de Raad van State erop dat Van der Linden voorstander was van een corrigerend middel om de wil van het volk tot uitdrukking te brengen: het referendum. Volgens hem was een referendum de enige manier om wetgeving in overeenstemming te brengen met de wil van het volk.

Het moet maar eens afgelopen zijn met de arrogantie van de boven-ons-gestelden die ervan overtuigd zijn dat ze beter weten wat goed voor ons is dan wijzelf.
Nee dames en heren, dat weten jullie niet. Juist jullie hebben er tijdenlang een puinhoop van gemaakt. Juist jullie hebben bevolkingsgroepen tegen elkaar opgezet en talloze kiezers het gevoel gegeven dat hun mening er niet toe doet. Juist jullie hebben ons met huid en haar uitgeleverd aan een op macht beluste EU die geen enkele grens aan haar bevoegdheden accepteert. Juist jullie hebben de grenzen wagenwijd opengezet voor alle soorten nieuwkomers -- en dan met name voor mensen die helemaal niets hebben met onze manier van leven en alleen naar Nederland komen omdat ze dan snel en gemakkelijk wat gratis geld kunnen cashen.
Referenda zijn niet alleen een goed 'theoretisch idee,' ze zijn de enige manier om het partijkartel nog enigszins in de hand te houden. Dat Donner er juist daarom tegen is, is alleen maar reden om er nog fanatieker voor te pleiten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten