Tiener zat jaren in ISIS-cel, nu waarschuwt hij ons: "ze plannen een grote, grote aanslag in Europa"

Geen categoriejul 07 2017, 20:00
Op zijn 13e werd hij ontvoerd door ISIS-strijders die hem wilden opleiden tot jihadist. Nu is hij bevrijd en doet hij zijn verhaal.
Arsem Ibrahim was pas 13 toen hij door ISIS gevangen werd genomen. Hij komt uit een Yazidische familie, een Koerdische religieuze minderheid die door ISIS als ketters worden beschouwd. Toen ISIS drie jaar geleden zijn woonplaats op de Sinjar-berg aanviel, scheidden ze de vrouwen van de mannen. De vrouwen werden verkracht en verkocht als seksslavinnen, de volwassen mannen werden direct vermoord. Arsem draagt de herinnering met zich mee: "Ze blinddoekten me, maar ik kon de schoten horen. Drie kogels per man."
Arsem en zijn leeftijdsgenoten werden niet vermoord. Voor hen hadden de bloeddorstige ISIS-jihadisten een ander plan: drie jaar lang werd Arsem geïndoctrineerd om zélf jihadstrijder te worden. Hij leerde omgaan met geweren en raketwerpers, en kreeg dagelijks ISIS-video's te zien. Als voorbeeld. Zelfmoordterroristen werden verheerlijkt, en Arsem werd geïndoctrineerd met haat jegens "ongelovigen":

"Elke dag na het trainen kregen we de nieuwste video's te zien van zelfmoordaanslagen. Ze zeiden: tegen deze broeders moet je opkijken!"

Arsem maakte dit dag in dag uit mee. Na drie jaar kwam zijn gevangenschap bij ISIS ten einde toen hij werd bevrijd door Koerdische strijders. Nu doet hij zijn verhaal. Naast de verschrikkelijke dingen die hij zelf heeft meegemaakt, heeft Arsem ook een waarschuwing voor ons Europeanen. ISIS zou namelijk van plan zijn om de jonge strijders via Turkije naar Europa te sturen om aanslagen te plegen:

"Ze zeiden: 'Maak je geen zorgen. We gaan een grote, grote aanslag plegen in Europa. ISIS is daar druk mee bezig.'"

Het verhaal van Arsem Ibrahim bewijst dat onze aandacht voor ISIS niet mag verslappen. De terroristen lijden verliezen op het slagveld in Irak en Syrië, maar zijn nog steeds levensgevaarlijk. Ze zijn vervuld van haat tegen "ongelovigen" en willen niets liever dan aanslagen plegen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten