Geen onderzoek naar het verdrinken van jonge Syrische vluchteling: te vaak gewaarschuwd

Geen categorieaug 09 2017, 9:00
Er was de afgelopen dagen nogal wat ophef nadat een jonge Syrische vluchteling was verdronken in een zwembad in Blerick. Er werden vergelijkingen gemaakt met de verdrinking van het jonge Syrische meisje in Rhenen. De badmeester werd toen schuldig bevonden.
De politie zegt dat de jongen te vaak gewaarschuwd is door de badmeester en ook nog eens door zijn vrienden. Er is dus helemaal geen sprake van een valide vergelijking met wat er in Rhenen gebeurd is. De jongen kon niet zwemmen, is vaak gewaarschuwd en heeft het alsnog gedaan. Daarna is er nog geprobeerd om hem te reanimeren, maar in het ziekenhuis is hij alsnog gestorven.
Door de gebeurtenis werd er zelfs gesproken over verplichte zwemlessen voor vluchtelingen. Mensen met een migratie achtergrond kunnen veel minder vaak zwemmen dan autochtone kinderen. Dit heeft al vaker tot problemen geleid, waardoor de discussie weer is gaan opbloeien. De culturele verschillen zorgen ervoor dat het ene kind zwemles krijg en de ander niet. Sommige gemeenten hebben zelfs geen verplichte zwemles meer, waardoor de verschillen nog groter worden.
Al met al is er dus geen sprake van schuld en heeft de jongen niet geluisterd naar de waarschuwingen van zijn omgeving. De discussie over de reikwijdte van de verantwoordelijkheid van de badmeester blijft een discussiepunt, maar men kan niet verwachten dat de badmeester alwetend moet zijn om alles te kunnen zien aankomen en preventie dan mogelijk is. Dat moet een verantwoordelijkheid blijven bij de ouders en de personen zelf.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten