SP zet zich alvast schrap: organiseer een referendum over het afschaffen van het raadgevende referendum!

Geen categoriesep 04 2017, 17:00
Als het aan de SP ligt, gaat de oppositie niet weerloos toekijken hoe het kabinet-Rutte III straks het raadgevende referendum op de mestvaal van de geschiedenis laat belanden. Als het noodzakelijk is, organiseert de Socialistische Partij gráág een referendum over de stap van het aankomende kabinet, zo kondigde europarlementariër Anne-Marie Mineur aan op haar Twitter-profiel.
Enkele dagen geleden bereikte ons het treurige nieuws dat onder leiding van democratiehaters Rutte en Pechtold het nieuwe kabinet vermoedelijk de Wet raadgevend referendum gaat afschaffen. Deze wet maakte het mogelijk dat in het voorjaar van 2016 gestemd kon worden over het EU-Oekraïneverdrag, wat overigens door een ruime meerderheid van de kiezers verworpen werd.
Maar als het aan Rutte en zijn formerende kornuiten ligt, was dat meteen de eerste en de laatste keer dat burgers direct konden meepraten over prangende politieke vragen. Wat hem betreft mag die rotburger eens per vier jaar stemmen, en dat is het dan ook. Het is de bestuurlijke arrogantie ten top. Thierry Baudet liet over dat afbreken van de referendumwet zijn ongenoegen al blijken, en ook de Nederlandse bevolking liet weten het referendum gewoon te willen laten bestaan.
Maar Baudet en het Nederlandse electoraat krijgen er nu een bondgenoot bij: de SP. Bij monde van europarlementariër Anne-Marie Mineur pleiten de socialisten voor het uitschrijven van een nieuw referendum als de nieuwe regering inderdaad het lef heeft om een poging te wagen de huidige referendumwet af te schaffen:
https://twitter.com/AnneMarieMineur/status/904706386713612288
De SP vindt hier steun bij een idee dat het Forum voor Democratie al in april heeft laten gelanceerd: toen kondigde de partij al aan een referendum te zullen organiseren mochten D66 of andere anti-democratische partijen inderdaad een dergelijke stap zetten. Doordat de SP zich nu ook achter dat plan schaart, lijkt een referendum over referenda als ultieme stok achter de deur weer een waarschijnlijker geworden.
Laten we hopen dat het zover niet hoeft te komen, en Rutte III terugkeert op hun arrogante schreden. Maar zoniet, dan is het een prettig idee om te weten dat liefhebbers van de democratie in ieder geval een stok achter de deur hebben.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten