Rechts wint in Oostenrijk: Sebastian Kurz wordt de nieuwe bondskanselier

Geen categorieokt 15 2017, 21:00
De conservatieve ÖVP en de rechts-populistische FPÖ hebben de verkiezingen van Oostenrijk met groot gemak gewonnen. De eerste partij, geleid door Sebastian Kurz, kreeg maar liefst 30,5 procent van de stemmen. De FPÖ kreeg 26,8 procent.
Gisteren berichtten wij al dat de Oostenrijkse versie van onze eigen Thierry Baudet, Sebastian Kurz dus, zeer goede kans maakte om de jongste leider van zijn land ooit te worden. Vandaag is die voorspelling dus uitgekomen. Het tweede deel van die voorspelling -- dat er een coalitie komt van ÖVP en de FPÖ -- laat nog even op zich wachten, maar zoals het ernaar uitziet zal die ook kloppen. Oostenrijk heeft namelijk een forse beweging naar rechts gemaakt en beide partijen begrijpen dat ze de kiezer alleen serieus nemen als ze met elkaar gaan regeren.
Tijdens de verkiezingscampagne waren immigratie en identiteit de twee belangrijkste thema's. Voor Kurz was dat natuurlijk geweldig: hij kon strenge maatregelen naar voren schuiven en vertrouwen op zijn charisma om zijn partij dat laatste zetje te geven.
Als minister van Buitenlandse Zaken bewees Kurz eerder al eerder tot het blok 'Orban' te horen dan het blok 'Verhofstadt.' Dat is dan ook meteen waarom dit fantastische resultaat van de ÖVP en de FPÖ Brussel grote zorgen zal baren. Daar zien ze Centraal-Europa opeens naar Oost-Europa schuiven wat denken over immigratie, identiteit en integratie betreft.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten