Daarom is er geen vrede: antisemiet met Palestijnse vlag slaat joods restaurant Amsterdam aan gort

Geen categoriedec 07 2017, 15:00
En dat allemaal om de erkenning van een hoofdstad die dat al 70 jaar is.
Het was het nieuws waar je gisteren niet omheen kon: Donald Trump en zijn Verenigde Staten hebben, als derde land ter wereld - ja, Rusland en Tsjechië gingen Amerika voor - Jeruzalem erkend als hoofdstad van de joodse staat, Israël. En zoals dat gaat, moet dat gepaard gaan met stevige protesten. Als oom Vladimir die erkenning uitspreekt, zwijgt de wereld, maar als the Donald hetzelfde doet is het vanzelfsprekend de meest waardeloze, kortzichtige beslissing ooit.
De reacties waren dan ook niet om over naar huis te schrijven. Nog voordat Trump daadwerkelijk zelf had uitgesproken dat Jeruzalem erkend werd en dat de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv daarheen zou verhuizen, was de Arabische wereld al ontploft. Staatshoofden van talloze landen uitten hun ongenoegen, en op vele plekken gingen mensen de straat op om te demonstreren. Uiteraard op de manier die men gewend is: met brandende vlaggen van de VS en portretten van Trump. Ach, moeten ze lekker doen, toch? Zolang ze die vlaggen eerlijk gekocht hebben, zal geen Amerikaan daar wakker van liggen.
Wat echter géén acceptabele manier is om je mening over deze kwestie te uiten, is de wijze waarop een antisemitische vandaal dat vanochtend deed. Het was rond 11'en toen een man met een Palestijnse vlag een knuppel meenam naar een joods restaurant aan de Amstelveenseweg in Amsterdam. En hij gebruikte dat ding ook: onder het toeziend oog van twee agenten - die weinig deden om hem te stoppen bij zijn daad van haat - sloeg meneer doodleuk vrijwel alle ruiten van het restaurant aan diggelen. Pas toen hij het zelf welletjes vond, werkten de heren agenten hem tegen de grond, waarna ze hem met behulp van collega's af konden voeren in een politiebusje. Maarja, toen was het kwaad al geschied.
Het trauma voor de eigenaren en andere medewerkers van het restaurant zal niet klein zijn. Het laat maar weer eens zien dat we de bestrijding van antisemitisme in Nederland veel te laks nemen, en dat dit soort types nog veel te vaak hun gang kunnen gaan. Gelukkig delen niet alle politici die instelling. SGP-kamerfractievoorlichter Arnoud Proos besloot meteen een actie op touw te zetten om zijn steun te betuigen aan de slachtoffers van deze laffe daad: hij heeft voor vanavond 15 plekken gereserveerd in het restaurant, die door ieder die het wil gevuld mogen worden. Dus mocht je vanavond nog geen plannen hebben én in de buurt zijn van Amsterdam: grijp die kans.
Het trieste is: dit zal heus niet het laatste, laat staan enige antisemitische incident naar aanleiding van Trump's beslissing zijn. En dat geeft ook meteen aan waarom vrede zo ongelofelijk moeilijk te bereiken is. Deze erkenning heeft in de praktijk nauwelijks waarde of gevolgen, maar tóch is het genoeg aanleiding voor Arabieren en andere aanhangers van de 'Palestijnse zaak' om met geweld hun mening te verkondigen. Hoe kun je daarmee nou onderhandelen? Nee, Israël is ook niet perfect, maar werden er bij de erkenning van Palestina in de Verenigde Naties ook Arabische restaurants aangevallen door joden? Werden er Palestijnse vlaggen verbrand? Riepen rabbijnen overal ter wereld op tot het verdrijven van de Arabieren? Natuurlijk niet. En zo'n enorm verschil in mentaliteit is bijna onoverbrugbaar, blijkt maar weer eens.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten