Heerlijk: de ondergang van ISIS in Syrië en Irak in 5 prachtige gebeurtenissen

Geen categoriedec 27 2017, 16:00
Nee, ISIS als terreurgroep is nog lang niet verslagen. Steeds vaker wordt duidelijk dat ze een sterke aanhang over de gehele wereld - met name in Europa helaas - hebben gecreëerd, en dat het wellicht decennia zal duren voordat we afgerekend hebben met de laatste ISIS-loyalist. Waar echter wél een einde is gekomen, is ISIS als datgene wat ze zichzelf noemen: een islamitische "staat". Was het altijd al een fopkalifaat, eind 2017 kunnen we stellen dat er echt niets meer van het grondgebied over is wat ze ooit in handen hadden. Ja het ging allemaal in rap tempo dit jaar, wat betreft de ondergang van deze extremisten in Syrië en Irak. Daarom: vijf prachtige gebeurtenissen die de teloorgang van het kalifaat toonden!

Juli - Blijdschap in Raqqa

Raqqa was ooit de horrorhoofdstad van de afgrijselijke de facto-onafhankelijke shariastaat die zich "Islamitische Staat" noemde. ISIS heeft in het Westen afgrijselijke aanslagen op haar geweten - daar weten de inwoners van Parijs, Brussel, Nice, Barcelona, Stockholm en vele andere Europese steden alles vanaf - maar laten we eerlijk zijn: zelfs dié gruwelgebeurtenissen verbleken bij de islamistische terreur die inwoners van door ISIS-gecontroleerd gebied elke dag moesten trotseren.
De bevrijding van Raqqa begon al eind vorig jaar, waarbij er steeds, beetje bij beetje, stukjes van de stad werden bevrijd. En hoewel belangrijke delen van de stad toen nog in handen van de massaslachters van ISIS waren, bereikte ons in juli al een prachtige video uit reeks bevrijde gebieden van mensen die hun vrijheid vierden. Ik kan - en wil - me niet voorstellen hoe het is om na jarenlange shariaterreur eindelijk weer relatief te kunnen doen wat je wilt. Niet meer te worden gestenigd voor het iets te los dragen van je boerka, niet meer van een gebouw te worden gegooid omdat je buurman zei dat je homoseksueel bent... de opluchting en vreugde waren enorm, en dat viel ook wel af te lezen van de gezichten van de inwoners.

Juli - De bevrijding van Mosul

Het was de langste belegering van de strijd tegen ISIS: de slag om Mosul. Wat ooit een bloeiende stad en hét centrum van Noord-Irak was, is inmiddels gereduceerd tot een hoop puin waar weinig meer dan verdriet en bloed is achtergebleven. Meer dan een jaar duurde het om de stad te heroveren op de koppensnellende jihadisten, maar in juli was het dan eindelijk zover: Mosul was bevrijd!
Dit alles ging echter allesbehalve zonder slag of stoot. Hoewel het oosten van de stad al eind vorig jaar werd verlost, duurde het in het westen een stuk langer. Hier ligt - nou ja, lag - het historische centrum van Mosul, met haar doolhof aan kleine straatjes. Een uitstekende plek voor de jihadist om zich te verstoppen, en een hel voor Irakese soldaten om ISIS-vrij te krijgen. Er moest letterlijk om elke straathoek gevochten worden. Het zal de stad nog lang tekenen.

Oktober - De bevrijding van Raqqa

Nadat het hele jaar straat voor straat al werd verheugd met de bevrijding van het ISIS-terreurbewind, kon er midden oktober dan toch eindelijk worden gezegd: heel Raqqa is vrij! En dat was een zwaar symbolische gebeurtenis, aangezien die stad al in 2014 werd aangewezen door plofbaardenchef al-Baghdadi als machtscentrum van zijn gruwelrijk. Nou, dat is dus over. Na een strijd die weliswaar niet zo lang duurde als die in Mosul, maar die qua hevigheid daar niet voor onderdeed, werden vele jihadisten ofwel gedood, ofwel verdreven. Prachtig voor de mensen daar natuurlijk, maar niet leuk voor de bewoners van plekken waar die extremisten met hun staart tussen de benen heen zijn gevlucht - hierheen, dus.

December - Irak is ISIS-vrij

De herovering van Mosul bleek toch echt het begin van het einde te zijn voor ISIS. Daarna is het enkel nog bergafwaarts gegaan voor de terreurbeweging, zowel in Irak als Syrië. In de maanden na 'Mosul', verschenen er steeds berichten dat 'het laatste bolwerk van ISIS in Irak veroverd is', of dat 'ISIS nu echt bijna verslagen is in Irak'. Leuk natuurlijk, maar 'het laatste bolwerk' betekent dat ze nog steeds kleinere plekken hadden, en 'bijna' is nog niet 'helemaal'.
Enfin, die tijd is voorbij. Begin deze maand verklaarde premier Haider al-Abadi dat het over en uit was voor de islamisten in zijn land: ook de laatste stukken ISIS-gebied in Irak waren veroverd, waarbij het uitsluitend ging om stukken territorium aan de grens met Syrië. Daarmee heeft Irak weer al haar grensposten in eigen handen, wat een zeer belangrijke overwinning betekende: ISIS kon niet langer zomaar manschappen en wapentuig transporteren tussen Irak en Syrië. En dat gebrek aan bevoorrading zou ook in Syrië razendsnel tot de doodsteek leiden.

December - Assad roept de overwinning uit

Na Irak was het ook de beurt aan Syrië om feest te vieren: hoewel het halve land nog in staat van burgeroorlog verkeert, zijn in ieder geval de islamistische gekken van Islamitische 'Staat' verdreven. Ook de laatste kleine stukjes land zijn terug veroverd, waarmee we in feite kunnen spreken over het einde van die terreurgroep in het land waar het ooit allemaal begon. Dat wordt bevestigd door de aankondiging van Vladimir Poetin dat hij het leeuwendeel van de Russische troepen zal terugtrekken uit Syrië. Het ergste is achter de rug, en ome Vladimir vertrouwt er kennelijk op dat zijn bondgenoot Bashar al-Assad de laatste 'gematigde rebellen' wel even zelf kan opruimen. Die strijd lijkt nog niet voorbij, maar de meest gestoorde terreurkliek aller tijde zal daar in ieder geval in 2018 geen deel meer van uitmaken!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten