ISIS heeft weer een 'excuus' gevonden: 'Moslims, pleeg aanslagen in de VS om de erkenning van Jeruzalem!'

Geen categoriedec 15 2017, 20:00
Wat een kleine speech toch allemaal teweeg kan brengen.
Het is inmiddels alweer meer dan een week geleden dat Trump in zijn historische speech bekendmaakte dat de Verenigde Staten eíndelijk Jeruzalem zouden erkennen als hoofdstad van Israël, en dat de Amerikaanse ambassade van Tel-Aviv naar die hoofdstad zou worden verplaatst. Dat zorgde voor allerlei reacties over de hele wereld, wat ook wel te verwachten viel natuurlijk. Immers: we hebben het over één van de langstslepende, polariserende en controversiële conflicten die we kennen.
Protest aantekenen bij het Witte Huis is echter één ding. De straat opgaan om Amerikaanse en Israëlische vlaggen te verbranden ook. Maar het is een heel ander verhaal als je om zo'n besluit oproept tot het plegen van nóg meer aanslagen in de Verenigde Staten. En toch is dat precies wat terreurkliek ISIS nu doet: op berichtendienst Telegram - vaak gebruikt door islamisten om de privacy - gaat de afgelopen dagen de oproep rond voor en door ISIS-haatbaarden dat de erkenning van Trump een uitstekende reden is om Amerika nog eventjes extra te terroriseren:

The message was relayed on an account on the Telegram instant message service. In that message, IS said it would carry out operations in the US, showing photos of New York's Times Square and what appeared to be an explosive belt and detonator.

Calling the US president a "dog," the message promised a response to that decision by "recognizing explosives" as the capital of the United States, Reuters reported.

Het lijkt er dus weer eens op dat de relatief korte speech van Trump grote gevolgen zal hebben.
Maar maakt dat de beslissing van Trump een foute? Nee: hij nam deze om de juiste reden, en dat is de erkenning van de simpele realiteit dat Jeruzalem al decennialang de hoofdstad is van Israël. Daar kun je wel symboolpolitiek om bedrijven, maar daarmee ontsnap je nog niet aan de werkelijkheid. Wat onverdraagzame gekken die dit niét kunnen accepteren vervolgens doen als reactie, is niet de verantwoordelijkheid van Trump. Laat staan zijn schuld.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten