Trump belt Abbas: ‘Ja hallo, we gaan de ambassade verhuizen van Tel Aviv naar Jeruzalem’

Spannend.

Donald Trump heeft vandaag gebeld met de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Het onderwerp (hoe kan het ook anders): de mogelijke erkenning van Amerika dat Jeruzalem de ‘onverdeelde en eeuwige hoofdstad is van Israël.” Hoewel het niet duidelijk is dat Trump écht zo ver wil gaan heeft hij Abbas wél al laten weten dat de Amerikaanse ambassade in Israël verhuist: van Tel Aviv naar Jeruzalem.

Oeps.

Heel veel landen — uit het Midden-Oosten met name — hebben Trump “gewaarschuwd.” Hij zou grote onrust veroorzaken door vol in te zetten op Israël. Het zou dan “onmogelijk” zijn om ooit nog vrede te bewerkstelligen tussen Israël en de Palestijnen. En, oh ja, er zouden ook vrijwel zeker rellen uitbreken bij Amerikaanse ambassades in ‘islamitische’ landen.

Ook de onofficiële minister van Buitenlandse Zaken van de EU, Federica Mogherini, heeft gewaarschuwd dat “elke actie die de vredesinspanningen ondermijnt om twee staten voor Israëli’s en Palestijnen in het leven te roepen, vermeden moet worden.” Volgens haar is de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël dus zo’n ‘actie.’

Is dat zo? Ik weet het werkelijk niet. Trump kan dat veel beter inschatten dan wij. Wat ik wél weet is dat er sowieso geen vrede inzit — niet voor de komende 20 jaar, tenminste. De huidige Palestijnse leiders spelen spelletjes, ze willen helemaal geen deal sluiten met Israël, en Palestijnse kinderen worden vanaf groep 1 geïndoctrineerd met een enorme haat voor Israël. Vrede is alleen mogelijk als dat verandert — en dat duurt wel even; aangenomen dat Palestijnen daar iets aan willen doen (en nee, dat lijken ze niet eens te willen).

Wat wél een serieuze overweging moet zijn voor Trump is of erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël gevolgen zal hebben voor Amerikanen in het buitenland, en dan met name voor ambassades en consulaten (en hun medewerkers). In het buitenlands beleid van een land moet één vraag centraal staan: hoe kunnen we onze belangen het best veilig stellen? In Europa doen we net alsof buitenlands beleid over allerlei verheven principes gaat, maar dat is je reinste flauwekul. Buitenlands beleid is in de kern honderd procent Machiavelliaans. Als Amerika’s belangen erbij gediend zijn om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël dan is die erkenning te verdedigen. Is dat niet het geval? Dan is het toch wat merkwaardig als Trump die stap alsnog neemt.

Of dat zo is — of Amerika’s belangen gediend zijn bij erkenning? Daarvoor moet Trump zijn bij zijn ministerie van Buitenlandse Zaken én de CIA. Die kunnen hem ongetwijfeld een inschatting geven van de gevolgen. Vervolgens moet Trump zelf een serieuze afweging maken.

Overigens hebben we het nu al maanden over deze mogelijke erkenning. Wat dat betreft maakt Trump dus al een enorme fout. Hij had op dag 1 alle relevantie informatie kunnen krijgen en een week later (na zijn aantreden als president) een beslissing kunnen aankondigen. Doordat hij het nemen van een beslissing steeds voor zich uitstelt zorgt hij ervoor dat het alleen maar onrustiger wordt in de wereld.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

41 reacties

 1. sjun

  Trump doet het uitstekend. Indien dit besluit gewelddadigheden betekent kan het beleid jegens gewelddadige moslimstaten veranderen door subsidies, handelsbetrekkingen en visaverstrekking te stoppen. Dat spaart weer fors op de Amerikaanse uitgavenposten. Indien er niets noemenswaardigs gebeurt dan heeft Trump het gewoon goed gedaan.

  1. trampoline

   Hulde aan Trump. Hij laat zich niet chanteren door een stel Palestijnse drammers en decennia lange aanslagplegers.
   Israël bepaalt zelf wat haar hoofdstad is en niet een de domme linkse regeringen in het Westen, die vooral hun oren laten hangen naar een stel Arabieren (die term mag vast ook niet) met lange tenen.
   Forza Israël; forza Trump!

   1. tomygun

    Super tramp , Het is so simple maar links en de islam
    zijn hier blind voor.
    Links en de islam kunnen alleen bestaan door de door hun
    beide geldende regel en dat is haat zonder haat hebben
    zij geen bestaans recht .

 2. Bloem

  Israel is de enige echte bondgenoot van de westerse beschaving in het Midden-Oosten. De Palestijnen willen geen vrede omdat de huidige situatie alleen maar voordelen voor hen heeft. Op het moment dat ze vrede met Israel sluiten verliezen ze al hun inkomsten en steun die ze nu ontvangen. Ze zullen dan zelf iets op moeten gaan bouwen terwijl ze alleen maar weten hoe ze moeten verwoesten en doden. Pas als de Palestijnen evenveel van hun eigen kinderen houden zoals de Israelisch, zullen ze beseffen dat ze vrede moeten sluiten om een betere wereld voor hun kinderen te creëren.

  1. Code134

   “Israel is de enige echte bondgenoot van de westerse beschaving in het Midden-Oosten.”

   Sterker: Israel is een door het Westen bewapende en gefinancierde kolonie.

   1. Ritter

    Code134

    Veertien leugens die de vrede blokkeren in het Midden-Oosten

    1.Leugen : Israël werd opgericht op grond die eigendom was van de Palestijnse Arabieren.

    Waarheid: Voordat Israël werd gecreëerd heeft haar grondgebied nooit behoord aan de Palestijnse Arabieren en werd al sinds de Middeleeuwen geregeerd door geen enkele Arabier. Het was eeuwenlang een Turkse provincie tot het werd veroverd door Groot-Brittannië aan het einde van de Eerste Wereldoorlog. De Volkenbond [de voorloper van de huidige Verenigde Naties] gunde aan het einde van de oorlog het bestuur over “Palestina” aan Groot-Brittannië in ruil voor haar inzet om het gebied te veranderen in een Joods thuisland . De gronden waarop de Joodse immigranten zich vestigden voordat de staat Israël werd opgericht, werden door de Joden aangekocht ver boven de toenmalige marktprijzen en in de meeste gevallen woonden er helemaal geen Arabieren. Vrijwel geen Arabieren werden eruit verdreven.

    2. Leugen: De Joden kwamen naar Palestina als buitenlanders en vreemdelingen terwijl de Palestijnen de werkelijke inheemse bewoners waren van het grondgebied.

    Waarheid: ‘Palestina’, het Land van Israël is of ‘Eretz Yisroel’, wordt sinds Bijbelse tijden ononderbroken bewoond door Joden. De meeste families van ‘Palestijnen’ migreerden naar ‘Palestina’ in de tweede helft van de 19de eeuw tijdens dezelfde periode van Zionistische golven van migratie. De grootste etnische bevolkingsgroep in die tijd waren de Turken. In 1948 waren de ‘Palestijnse Arabieren’ families van migranten die afkomstig waren uit Libanon en Syrië. Ironisch genoeg werden zij in de eerste plaats gemotiveerd om ‘Palestijnen’ te worden dankzij de Zionistische beweging die kapitaal en werk brachten naar ‘Palestina’ en de leefomstandigheden op het verschraalde en verdorde land aanzienlijk verbeterde. Grote aantallen zogenaamde ‘Palestijnse’ Arabische dorpen en gemeenten hebben van oorsprong Hebreeuwse namen die in het Arabisch werden gemodifieerd. Het wordt moeilijk om in de grond van ‘Palestina’ te graven zonder Joodse artifacten boven te halen die soms duizenden jaren oud zijn. Intussen werd tweederde van het territorium van het Britse Mandaat Palestina in de 1920er jaren afgesneden van het in 1917 aan de Joden beloofde thuisland, om Jordanië op te richten, een Arabische Palestijnse staat die veel groter was dan Israël. Het resterende territorium, West-Palestina, werd aldus het Joodse thuisland. Dat was de oorspronkelijke ‘tweestatenoplossing’ van toen, dezelfde ‘uitvinding’ die thans wordt gepromoot door het opnieuw willen opdelen in 2 staten van het Westerse resterende deel van Palestina.

    https://brabosh.com/2009/08/19/veertien-leugens/

    1. denk eens na

     klopt code ;hoe blij moeten we daar mee zijn? ik heel blij

    2. Code134

     Brabosch is niet een serieus te nemen bron. Het is onbegrijpelijk dat Ritter het durft op te voeren.

     1. Vit

      Er wordt sneeuw verwacht.

     2. Anton Adriaan

      Grijpen naar strohalmen.

     3. van Urk

      Brabosch misschien voor u niet. Maar het artikel van die 14 leugens klopt anders wel.

     4. trampoline

      Dat zeg jij van iedereen die jouw mening niet deelt.
      Ik neem jou verder niet meer serieus. Jij wil alleen maar provoceren.

   2. van Urk

    Code134@ En wat is Gaza dan? Door wie wordt deze kolonie bewapend en gefinancierd?

   3. Anton Adriaan

    Code 134, Bloem heeft dit zo vaak herhaald dat zij/hij het zelf is gaan geloven.
    Israël ontvangt veel, heel veel van allerlei landen. Ook eigenen zij zich veel, heel veel toe van allerlei landen.

    1. Feit

     Het probleem zit bij Palestijnen zegt een zoon van een Hoge Hamas strijder.

     https://www.youtube.com/watch?v=c2NaiX-hvVQ

    2. Bloem

     Ach het is inmiddels al zo erg dat personen als Anton Adriaan en code hun eigen antisemitische leugens zijn gaan geloven en alle tegen argumenten als leugen bestempelen en bronnen die tegen antisemitische dogmas in gaan als onbetrouwbaar bestempelen. Het was ditzelfde gedrag dat leidde tot de tekst Arbeit macht frei. 20 miljoen soldaten zijn gestorven voor een vrijheid die door deze marginale figuren te grabbel wordt gegooid. U moest zich schamen, shame on you. Neurenberg mag alvast nieuwe rechters aanstellen om een nieuwe generatie van monsters te vervolgen.

   4. HW

    Codie 134: En daarom gaat er zoveel Nederlands geld naar de Palestijnen.
    Dichtdraaien die kraan. Ze willen alleen ruzie in de tent en geen oplossingen.

   5. Kees

    Sterker nog, Israel is het enige stukje beschaving in een enorme poel van achterlijkheid, die het Midden-Oosten heet.

 3. Ritter

  Wat Israël (of Amerika) ook doet er zal geen duurzame vrede komen omdat de islamitische wereld zal weigeren Israël te erkennen. Het uiteindelijk doel van de islamitische wereld is nog steeds vernietiging van de staat Israël.

  Uit de reactie van de Westerse landen blijkt hoe groot de angst voor de islam is. Uiteraard omdat er veel islamitische immigranten zijn en deze ook zeer gewelddadig zijn zoals de praktijk laat zien.
  —————

  Palestijnen lobbyen om Amerikaanse erkenning van Jeruzalem als Israël’s hoofdstad te dwarsen
  https://brabosh.com/2017/12/05/pqpct-foh-2/

  1. van Urk

   Mij is altijd geleerd dat Jeruzalem de hoofdstad van Israel is. In de Bijbel komt het woord Jeruzalem maar liefst 1197 maal voor en in de Joodse Tenach zelfs 2000 keer. In de Koran komt de naam Jeruzalem niet eens voor. Dat is pas later aan de islamitische traditie toegevoegd. De opzet zou zijn geweest om de spirituele dominantie van de islam over Jodendom en christendom te onderstrepen.

 4. van Urk

  ondermijning van vredesinspanningen!? Als Hamas een raket afschiet op Israel of een “verwarde” Palestijn in Jeruzalem flink huisgehouden heeft, dan hoor je mensen als Mogherini niet. Maar een verhuizing van een detachement van A naar B in hetzelfde land is opeens verschrikkelijk voor de vrede.

  1. Ali Yas

   “De vrede” betekent in het vocabulaire van Mogherini hetzelfde als in dat van goede mohammedanen: islam overal. Een ambassade van het machtigste land ter wereld in de stad die bovenaan het lijstje hebbedingetjes staat is een lelijke streep door de rekening. Je kan er gevoeglijk vanuit gaan dat je alles wat Mogherini zegt moet omdraaien om de waarheid te krijgen. Net als bij forumverzieker Wim eigenlijk, anno nu schuilgaand onder de naam Code134.

   1. trampoline

    Sinds de Christelijke ontkerkelijking is er geen overheersende en dictatoriale doctrine meer in het Westen, waar allerlei EU machthebbers zich achter kunnen verschuilen en aan vast houden om gewone mensen te onderdrukken.
    Vroeger regelden overheid en rijken alles via de pastoor of dominee en niemand protesteerde omdat het de wil van God zou zijn; “de baas houdt je arm en de pastoor of dominee houdt je dom” was het devies.

    Dat kan tegenwoordig niet meer. En daarom zijn machthebbers wanhopig op zoek naar een andere dictatoriale doctrine om de burgers weer onder controle en in het gareel te krijgen.
    Die ziet men in de Islam. Moslims zijn nog gezagsgetrouw en daarom krijgen ze alle mogelijkheden om zich hier te vestigen en invloed te verkrijgen met als opzet de niet gelovige mens te dwingen om zich aan te passen.

  2. Guus Geluk

   Hoe kom je er in ’s hemelsnaam bij dat we Mogherini niet zouden horen?

   https://www.haaretz.com/israel-news/1.724048

 5. DolleDries

  Weer handig van Trump, druk op de ketel zetten dat het gedonder van die islamstaten een keer afgelopen moet zijn met Israël.

  1. van Urk

   DolleDries@ Dat is de enigste manier dan al dat pappen en nathouden in die 69 jaar wat Links politiek gedaan heeft.

  2. Anton Adriaan

   Gaat niet gebeuren.
   De ene zandgod tegen de andere zandgod.

 6. ayreonaut

  Wat is nu eigenlijk het probleem?
  Kan er ff niets mee

  1. van Urk

   Ach, Het scenario uit hoofdstuk 12 van het bijbelse boek Zacharias komt een stuk dichterbij.

   1. DolleDries

    Wat is dat scenario Urk.

    1. Code134

     Lees je Bijbel, DolleHond:

     12Profetie. De woorden van de HEER over Israël.
     Zo ​spreekt de HEER, die de hemel heeft uitgespannen en de aarde heeft gegrondvest, die de mens het leven heeft gegeven: 2Ik zal van Jeruzalem een ​beker​ ​wijn​ maken die de omringende volken bedwelmt. Als Jeruzalem wordt belegerd, zal ook Juda onder de voet gelopen worden. 3Op de dag dat alle volken op aarde tegen Jeruzalem oprukken, zal ik van de stad een zware steen maken waaraan haar belagers zich vertillen. 4Op die dag – ​spreekt de HEER​ – maak ik de paarden schichtig en zaai ik paniek onder hun berijders. Terwijl ik de paarden van de vijand verblind, zullen mijn ogen over het volk van Juda waken. 5Dan zullen de stamhoofden van Juda bij zichzelf zeggen: Onze kracht ligt bij de inwoners van Jeruzalem, dankzij de HEER van de hemelse machten, hun God. 6Op die dag maak ik de stamhoofden van Juda tot een fakkel in een takkenbos, tot een vonk in een korenschoof, zodat de vlammen om zich heen grijpen en de omringende volken verzengen. Jeruzalem zal blijven staan waar het staat.
     7Eerst zal de HEER de dorpen van Juda de overwinning schenken, opdat de roem van het ​huis​ van ​David​ en van de inwoners van Jeruzalem niet groter zal zijn dan die van de Judeeërs. 8Maar de HEER zal tegelijkertijd de inwoners van Jeruzalem steunen: de zwakste onder hen zal op die dag zo sterk zijn als ​David​ en het ​huis​ van ​David​ zal hen leiden alsof God zelf hen leidde, alsof er een ​engel​ van de HEER voor hen uit ging.
     9Op die dag zal ik alles in het werk stellen om de volken uit te roeien die Jeruzalem belagen. 10Het ​huis​ van ​David​ en de inwoners van Jeruzalem echter zal ik vervullen met een geest van mededogen en ​inkeer. Ze zullen zich weer naar mij wenden, en over degene die ze hebben doorstoken, zullen ze weeklagen als bij de ​rouw​ om een enig ​kind; hun verdriet zal zo bitter zijn als het verdriet om een oudste zoon. 11Op die dag zal men in Jeruzalem zo luid weeklagen als er in de vlakte van ​Megiddo​ wordt geweeklaagd om Hadad-Rimmon. 12Het hele land zal ​rouwen: de nakomelingen van ​David​ en die van Natan, 13de nakomelingen van Levi en die van Simi, 14en alle overige families, elke ​familie​ afzonderlijk en de vrouwen steeds afzonderlijk van de mannen.

     1. DolleDries

      Ik lees helemaal geen bijbel en mijn vraag was aan de Heer Urk en niet aan een opgesloten randdebiel die de hele dag hier zit te vervelen.

     2. Zout

      Selectief tekstjes pikken buiten de context, beetje knippen en plakken. Ja dat is niet zo moeilijk uit een een Boek met 66 boeken. Doorzichtig is het wel Error Code 134 abort program.

 7. denk eens na

  Pro Israel; ……………..maakt niet uit wat er komt, Ik heb de israeli wel hoog zitten.

  1. Kodi

   Ook ik heb de Israëliërs hoog zitten. Ze dragen veel bij aan het intellectuele kapitaal van de mensheid. Vele innovaties, vele octrooien. Vele Nobelprijzen voor chemie, geneeskunde en natuurkunde.

   En wat stelt dat Islamitische Pallezwijnse zwerfarabierenvolk daar tegenover? Voor honderden miljarden reeds op het Westen geparasiteerd. En nog nooit iets gepresteerd.

   En wat hebben we voor die honderden miljarden ooit teruggezien?

   Muslim Palestinians celebrating 9/11
   https://www.youtube.com/watch?v=LgcSWjuNBA8&ab_channel=israelforever2011

   Die Pallezwijnen moeten dus bij mij nooit meer aankomen met hun vermeende zieligheidsstatus. Dat hebben ze voor zichzelf verziekt op verziekt op verziekt.

 8. monach

  Joden haten, joden elimineren, kleineren, demoniseren en terroriseren is wat profeet Mohammed deed. De wereld zit tegenwoordig vol met Mohammed-imitaties, zij kakelen als Mohammed inclusief Mohammed-haatbaard en Mohammed-woestijnjurk.

 9. ReconquistaEuropa

  20 januari 2017 is een historische dag. Het is de dag dat er eindelijk een paar ballen het Witte Huis binnen wandelde.

 10. Rex Gildo

  Zelfs Joop.nl is nu overtuigd van het feit, dat Israël een democratie is waar de ‘Palestijnen’ geïntegreerd kunnen leven. Op basis van de macht van het getal vormt de Arabische bevolking straks de meerderheid van de inwoners van het land en nemen derhalve spoedig 60+ van de 120 zetels van de Knesset voor hun rekening.
  De hegemonie van ultra-orthodoxe religieuze partijtjes wordt dan voor eeuwig beëindigd.

 11. Florissa

  Zijlstra vind het geen goed plan , alsof er een kans is op vrede met die Arabieren,
  De haat wordt er daar met de kamelenpaplepel ingegoten .

 12. Babaji538

  Spijkers met koppen slaan is nog altijd
  géén spijkers over het water rammen.

  Petra Hermans

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.