Peilingen: Kiezers van PVV, SP, 50PLUS en FVD worden volkomen genegeerd

Geen categoriedec 10 2017, 9:52
Uit de nieuwste peilingen van Maurice de Hond blijkt dat Nederland inmiddels geen Nederland meer is, maar Nederland A en Nederland B. Kiezers zijn grotendeels in twee groepen in te delen, die de werkelijkheid door een heel andere bril lijken te zien.
Deze week heeft Maurice de Hond geen verschillen in de zetelaantallen geconstateerd ten opzichte van vorige week, toen we het Forum voor Democratie zagen oprukken richting de PVV, met inmiddels nog maar één zetel verschil.
Wat de baas van Peil.nl wél voorschotelt, is een met cijfers onderbouwd betoog waaruit blijkt dat Nederland in twee kampen is verdeeld die steeds meer in gescheiden werelden leven. De Hond zelf spreekt van "Ajax-Feyenoord"-toestanden. Toeschouwers die ogenschijnlijk dezelfde wedstrijd onder ogen hebben gekregen, maar beiden tóch een geheel andere voetbalpot zagen en deze ook anders analyseren:

"Om beter te begrijpen welke gevolgen deze scheidslijn heeft, heb ik al eerder aangegeven dat het lijkt op de wedstrijd Ajax-Feyenoord, waar je aan supporters van Ajax en Feyenoord vragen stelt over belangrijke gebeurtenissen in de wedstrijd. Uit die antwoorden krijg je dan de indruk dat ze naar twee verschillende wedstrijden hebben gekeken.

Hoe gekleurd ze de gebeurtenis bekijken onderkennen ze zelf niet. Wat ze beschrijven, is het beeld dat zij ervan hebben en ze beseffen, noch erkennen, dat een andere beschrijving ook de werkelijkheid kan zijn.

Als je zelf niet supporter bent van één van de twee clubs, dan ben je wel in staat te onderkennen dat er twee tegengestelde opvattingen zijn, die samenhangen met de groep waartoe je behoort.

Bij de discussies op tv en in de krant over belangrijke maatschappelijke kwesties maakt de discussiant vrijwel altijd deel uit van één van de twee groepen. (En dat is doorgaans de groep die zich geen zorgen maakt over hun financiële toekomst en de veranderingen in de wereld niet vooral als bedreigingen ziet). Zonder dat zij het beseffen dragen ze vaak bij tot het verscherpen van de scheidslijnen.

Zo is 98% van de PVV-stemmers, 91% van de 50PLUS-stemmers en 88% van de FvD-stemmers voor het houden van Zwarte Piet op de manier zoals we het jarenlang gedaan hebben. Onder kiezers van D66 en GroenLinks is dat rond de 25%."

Het bewijs voor die stelling levert De Hond met de volgende cijferbrei (houd je goed vast):
dehondcijferbrei
De Hond heeft dan nog één boodschap voor Den Haag, wat momenteel geregeerd wordt door degenen die zich geen zorgen maken over hun financiële toekomst: VVD, D66, CDA en (alhoewel niet weergegeven in de peiling) ChristenUnie. Zij hebben geen oog voor de rest van het land, en dat zal hen nog duur komen te staan aldus De Hond:

"Zolang degenen die een kabinet vormen en degenen die het publieke debat voeren, zich niet volledig bewust zijn van het feit dat er inmiddels twee gescheiden werelden zijn, zullen die werelden steeds verder uit elkaar drijven. Waardoor de stabiliteit in de samenleving en de slagkracht van ons politiek bestuur verder afneemt."

We gaan het zien...
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten