Politie Melbourne: 'Aanslagpleger die inreed op voetgangers is Afghaan, maar geen terrorist'

Geen categoriedec 21 2017, 15:00
Het is weer eens zover: de verwardemannenkaart is getrokken, deze keer in het Australische Melbourne.
Voetgangers in Melbourne kregen vanochtend - nouja, om 16:40 lokale tijd - de schrik van hun leven. Een man reed pal voor het Flinders Street station, het grootste van de stad, in op de mensenmassa. Dat deed hij met een SUV: niet de minste wagen als het je bedoeling is om zoveel mogelijk mensen dodelijk aan te rijden. Slechts door een wonder vallen er - vooralsnog tenminste - geen doden te betreuren. Desalniettemin zijn veertien onschuldigen gewond geraakt, waarvan enkelen zwaar: de kans is dus reëel dat we uiteindelijk toch van een dodental zullen moeten spreken.
Al snel werd er één en ander bekend over de dader. Of beter gezegd: daders. Hoewel nog niet geheel duidelijk is wat zijn rol bij de aanslag was - hij zou messen in zijn tas hebben gehad, maar die niet hebben gebruikt - is een tweede man door de politie opgepakt. En laat zowel de aanhouding van de eerste als de tweede man nou gefotografeerd zijn door omstanders.
Dit zou de bestuurder zijn:
En dit de tweede man:
Tsja... noem me islamofoob, maar ik zie hier toch echt een bekend patroon. Ja, als je die foto's zo bekijkt, lijkt het toch echt te gaan om individuen met een zekere migratieachtergrond. Maar daar hoeven we niet eens meer over te speculeren: de Australische politie heeft inmiddels toegegeven dat de bestuurder een 'Australiër van Afghaanse afkomst' is, en de tweede man een Syriër.
Daar voegen ze echter haastig aan toe dat het hier weliswaar om een aanslag, maar niét om een met een terroristisch motief gaat. Met andere woorden: we hebben weer eens te maken met een verwarde man. Hij zou drugs gebruiken en psychische problemen hebben, en daardoor in zijn gereden op de mensenmassa. Ja, want vóór de tijd van islamistische terreur reden drugsverslaafden en psychisch gestoorden natuurlijk ook elke dag in op mensen met auto's!
Maar stel hè, het zou écht om een verwarde gek gaan die puur door zijn mentale toestand hiertoe gedreven werd. Wat is dan de rol van de tweede verdachte? Zoeken verwarde mannen tegenwoordig andere kerels die in eenzelfde staat verkeren, om lekker samen de bloedsuikerspiegel te verlagen en verward te doen? Nee, hier klopt iets niet aan de verklaring van de politie. Niet dat dat de eerste keer zou zijn, natuurlijk.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten