Bekende Tibetaans-boeddhistische leraar Namkha Rinpoche nieuw doelwit #MeToo

Geen categoriefeb 20 2018, 14:00
Boys will be boys.
Dit vind ik dus écht heel vervelend. Niet omdat ik boeddhist ben -- dat ben ik niet -- maar omdat die arme Namkha Rinpoche helemaal geen blanke witte man is. We hadden toch afgesproken dat alleen wij, witte mannen, onderdrukkers kunnen zijn? En dat minderheden -- of ze nou buitenlanders zijn of vrouw -- altijd en per definitie slachtoffers zijn?

Een Zwitserse vrouw heeft een strafaanklacht ingediend tegen de Tibetaans-boeddhistische leraar Namkha Rinpoche (51) wegens omvangrijk seksueel misbruik. Dat bevestigt de vrouw tegenover de Volkskrant. Ook in andere Europese landen is de lama in opspraak geraakt.

Twee zelfverklaarde slachtoffers van de lama kwamen al naar buiten in een Facebookpagina (Open Buddhism). Deze dames vertelden dat ze seksueel misbruikt worden. Op 9 februari vertelde een Nederlandse vrouw vervolgens dat zij ook seksueel misbruikt is door Rinpoche. Zij uitte haar beschuldiging tegen het Boeddhistisch Dagblad.
Namkha Rinpoche is getrouwd en heeft kinderen. Hij kwam aan het begin van de 21e eeuw naar Zwitserland vanuit Nepal. Zijn organisatie, Rigdzin, heeft afdelingen in maar liefst zes landen.
Met andere woorden, dit is geen kleine speler. Meneer heeft macht, invloed en aanzien.
De beschuldigingen van de vrouwen worden gestaafd door een voormalig bestuurslid van de organisatie in Nederland. "Vrouwen werden," zegt dit bestuurslid "onder druk gezet" om seks te hebben met meneer de leraar. In 2015 keerde deze man Namkha's organisatie zijn rug toe.
Het goede nieuws voor Namkha is dat hij niet de enige boeddhistische leraar is die een serie-misbruiker blijkt te zijn. Eerder kwam Sogyal Rinpoche al zwaar in de problemen. Sogyal is de auteur van het boek Het Tibetaanse boek van leven en sterven, een enorme internationale bestseller. Hij predikt keer op keer dat verlangen de oorzaak van lijden is. Maar blijkt dus zelf, zullen we zeggen, problemen met lust te hebben, wat natuurlijk extreem seksueel verlangen is.
Wat dit bewijst? Nou, eigenlijk twee dingen:
1. Boeddhistische leraren zijn gewone mensen. Het boeddhisme heeft precies dezelfde problemen als alle andere georganiseerde religies. We kunnen in het Westen wel ophouden net te doen alsof dat niet zo is.
2. Mannen blijven mannen. Er zijn goede mannen, er zijn slechte mannen. Maar al te vaak zijn juist mannen die bewust voor aanzien en weelde gaan het verkeerd soort mannen. En dat betekent dat ze hun machtige posities zullen gebruiken om misbruik te maken van (kwetsbare) vrouwen. Dit is precies waarom het juist zo belangrijk is om mannen (ook vrouwen trouwens) in dat soort posities continu te controleren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten