jan roos

Column Jan Roos: D66 is zonder schroom tegen democratie, en Pechtold is een racist. Snapt u het nog?

Geen categoriefeb 16 2018, 12:00
Jan Roos is verbijsterd na een weekje politiek nieuws in Nederland. Linkse partijen hebben namelijk altijd het hoogste woord over democratie, progressieve waarden, anti-racisme en de inclusieve samenleving. Maar - zo leren Kajsa Ollongren, de Rotterdamse politiek, Alexander Pechtold en Anne Fleur Dekker ons - ze zijn zelf geen haar beter dan de tegenstanders die ze zeggen te bestrijden.
Volgens minister van Binnenlandse Zaken Ollongren moet er gekeken worden naar een mogelijkheid om de kloof tussen politiek en burger te verkleinen. Dit zei ze tijdens het debat over de door haar zo gewilde afschaffing van het raadgevende referendum. Het zijn van die zinnen waar je helemaal gillend gek van kan worden. Een D66-minister, die werkelijk er alles aan doet om de positie van het volk binnen de democratie te verkleinen, durft zonder schroom zoiets te zeggen. Het is alsof de Partij voor de Dieren pleit voor de bioindustrie, maar toch ook wil blijven zoeken hoe toch van die vervelende kistkalveren af te komen. En het kan allemaal in Den Haag.
Dezelfde Ollongren noemde de leugen van Halbe Zijlstra - dat-ie in 2006 doodleuk in de datsja van Poetin hem allerlei oorlogszuchtig taal hoorde uiten - geen nepnieuws. Terwijl een toegegeven leugen over een geopolitieke uitspraak toch best wel nep is, me dunkt. Maar blijkbaar is pas iets nep als haar dat uitkomt. Dat maakt de geloofwaardigheid van de strijd tegen fake news er nou niet beter op.
Of wat dacht u van de linkse partijen in Rotterdam die in hun strijd tegen Leefbaar Rotterdam samen optrekken met de Islamitische partij Nida. Onder het mom van "de vijand van mijn vijand is mijn" vriend stappen de zogenaamde progressieven van GroenLinks, SP en de PvdA in bed met conservatieve moslims die banden hebben met onder anderen het Moslimbroederschap en terreurorganisatie Hamas. Vrijheden waar links altijd zegt voor te staan - zoals bijvoorbeeld de gelijkheid tussen man en vrouw, homo en hetero, de persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting - zijn blijkbaar helemaal niet meer zo belangrijk in hun strijd tegen het gezonde geluid van Leefbaar Rotterdam. Die idealen staan blijkbaar niet in de weg van zo'n Links-Islamitische samenwerking.
Nog zoiets: Penthouse Pechtold noemt alles en iedereen waar hij het niet mee eens is een racist. Maar terwijl hij de liegende Zijlstra probeert te verdedigen noemt hij tussen neus en lippen door alle Russen onbetrouwbaar. Wat eerstegraads discriminatie is. Hoe hypocriet kan je zijn?
En ook extreem-links doet gezellig mee. Anne Fleur Dekker komt terug op haar radicale gedachtengoed en wordt direct door haar voormalige rode strijdmakkers bedreigd en uit de bubbel geslingerd. Deze mensen zeggen te strijden voor een inclusieve samenleving, maar een beetje interne kritiek en je mag al niet meer meedoen.
Dit is de vangst van een week. Het maakt het politieke debat totaal ongeloofwaardig. En dat zou dan weer voer zijn voor de zogenaamde populisten waar deze linkse mensen allemaal voor waarschuwen.
Snapt u het nog?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten