Daar gaan we dan: Tweede Kamer bespreekt vandaag het overlijden van de Referendumwet

Vanmiddag wordt een begin aan het einde van het leven van de Referendumwet gemaakt, die toch eigenlijk al doodgeboren was.

Over een kwartier is het zover: om 15:15 begint vandaag in de Tweede Kamer het debat over de afschaffing van de Referendumwet. Dit debat is er omdat ons nieuwe kabinet, Rutte III, het niet meer ziet zitten om die wet levend te houden. En dat is nog lichtjes uitgedrukt.

Ergens is het immers best bijzonder dat men zich in politiek Den Haag zo ontzettend druk maakt om die wet. Het gaat namelijk slechts om een raadgevend – en dus geen bindend – referendum, waarvan de uitslag in theorie gewoon direct de prullenbak in kan. Technisch gezien hoeven de hoge heren en dames zich er niets van aantrekken, en in de praktijk is dat ook helemaal zo: we weten allemaal hoeveel invloed ons ‘nee’ bij het Oekraïnereferendum uiteindelijk heeft gehad. Niets, noppes, nada dus. Dus waarom moet die puur symbolische wet nu toch van kant gemaakt worden?

Simpel: het is een hoop gedoe. Als het kabinet het verdrag met Oekraïne wil ratificeren, doet het dat toch wel. Als het de Sleepwet wil aannemen, doet het dat toch wel. En als het van de wet-Hillen afwil… precies: dan doen ze dat toch wel. Rutte en zijn regeermakkers trekken zich er sowieso niets van aan wat wij vinden, en dat is een probleem. Het is namelijk allesbehalve goed voor de geloofwaardigheid van de betrokken politici wanneer ze onze stem negeren, en dat wil men natuurlijk ook niet. Je zou dan kunnen beslissen om wél eens te gaan luisteren, maar dat zou niet des kabinets zijn natuurlijk. De oplossing is simpel: als je niet wilt luisteren, zorg dan dat er niets meer is om naar te luisteren. Snoer Nederland de mond, door dat hele referendumgedoe af te schaffen. Dan hoef je je ook niet meer te verantwoorden als je tegen de wil van het land ingaat.

Vanaf vandaag zal er dus gesproken worden in de Tweede Kamer over het inslapen van die wet, en zodra men het welletjes vindt – het kabinet heeft toch een meerderheid – wordt de stemming gehouden. Dan moet het nog even door de Eerste Kamer, maar dat moet ook geen problemen opleveren. Conclusie: het stuk ongewenste wetgeving belandt uiteindelijk hoe dan ook in de prullenbak. De vraag is enkel nog wanneer precies.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

26 reacties

 1. Uiterst Links

  Schandalig! Wat zou het mooi zijn als dit criminelen kabinet nog voor die tijd zou vallen

 2. Ni28

  Wie bang is voor raadgevend referendum is bang voor het volk. Het afschaffen van raadgevend referendum is gelijk aan het monddood maken van de burgers. Democratie heeft vele gedaantes en deze is er een van. Elke dictatoriale land kan zich democratisch noemen omdat er verkiezingen gehouden worden. Maar wat heb je aan verkiezingen als je de verkozenen niet kan controleren. Een raadgevend referendum is een middel bij uitstek om die controle te houden en zou moeten verplicht zijn om goed te functioneren.

  1. Pit

   Iets dat er niet is kun je ook niet afschaffen Ni28.

   Onze ‘democratie’ stamt uit 1848 en is allang overleden.

   1. Ni28

    Kan altijd erger maar wij kelderen wel met razend tempo naar de afgrond.

    1. A3aan

     Yep, dag Nederland, dag Europa. Welkom islam, welkom sharia.

     Jakkes wat een griezel.

  2. Frits Jansen

   Bang dat het volk zich voor het karretje van akelig volksmenners laat spannen die met de modernste middelen vooral via internet een volstrekt verkeerd beeld van de stand van zaken geven.

   De huidige wereld is ingewikkeld. Daarom wijzen wij als bevolking heel democratisch mensen aan die ervoor betaald worden namens ons de overheid te controleren, en die tijd en middelen krijgen om zich in allerlei problematieken te verdiepen.

   Zo vonden die dat een associatieverdrag met Oekraïne opportuun was. De manipulatiemachine van Baudet en zijn maat suggereerde echter dat Oekraine al bijna lid was van de EU, en dat alleen brave landen zo’n associatieverdrag verdienen. Hallo! Het gaat puur om handel.

   Het referendum was een experiment en dat is mislukt, omdat het is gesloopt door vandalen als Baudet, die het misbruikte om de aandacht te trekken, de vreselijke narcist.

   1. Pit

    @Erik: Wim Jansen?

    1. corfo

     @ Pit.
     Who the fuck is Frits Jansen?
     Ik ga me ook meteen maar ff “ontfritsen” !

    2. eRik2017

     Ik ben #ontwimd

     Vanmiddag suggereerde ik dat Frits-Wim jansen door DDS zou zijn verwijderd vanwege zijn uitspraak dat hij een hoogbegaafde autist als waardeloos voor de samenleving ziet.
     Ik heb nog geen reaguurder zo hard op het orgel zien gaan als Frits-Wim.

     Dat gaat mij een beetje ver en daarom ben ik #ontwimd
     Wim gaat tever dat hij dit soort virtuele figuren dan wel produceert, dan wel ondersteunt. het is in elk geval 1 van de 2.

     En Guusje steunt Wim. Doe Guusje de groeten en wens haar veel succes met haar dansjes. Ik heb er smakelijk om gelachen.

   2. Rechtsaf

    @Fritsulsun Nederland stemde tegen en zoals het in een democratie zou moeten zijn is het zo dat het volk bepaald, punt is, dat Den-Haag echt met hele dunne stront op jou en mijn hoofd schijt..

   3. swetsnek

    WIM GA NAAR HUIS EN KOM NOOIT MEER TERUG DOE ONS EEN LOL

   4. Abri079

    Beste Frits,
    Nu de overeenkomst er doorheen is heb je vast ook de cijfers over de handel die wij met de Oekraïne hebben en retour. Het is tenslotte maar een handelsovereenkomst, toch?
    Hoe groot is trouwens het BNP van de Oekraïne en dat van de stad Rotterdam.
    Graag lees ik die uitkomsten in dit onderwerp.

 3. Pit

  Democraten 66? Alleen dat laatste is juist.

  1. tomygun

   Pit ,
   Ach wel nee het is al lang 69 pappen en nat houden .

 4. DolleDries

  Moeten natuurlijk niet alleen D66 schuld geven CDA,VDD en CU zijn ook voor.

 5. Babaji538

  Ik snap, eerlijk gezegd, niet wat die mensen
  daar nog aan het doen zijn.
  Bespreken?

  Petra Hermans

 6. eRik2017

  Wim heeft de slingers buiten gehangen.
  Het is de dag waar de inperking van inspraak van de burger wordt geconcretiseerd, en de de hoop op een oranjeoverwinning op de 10km schaatsen niet uitkwam.
  Vanavond Döner van de afhaalturk om de hoek.

 7. A3aan

  Zegt Juncker,: “Europa is meer waard dan een kopje koffie (per persoon) per dag,”
  Natuurlijk, persoon Juncker denkt eerder aan een fles sterke drank voor zichzelf per dag. En ondertussen de ene na de andere maatregel invoeren, referendum afgeschaft dus het neen van de bevolking uitgeschakeld, net zo lang tot een weg terug niet meer tot de mogelijkheden behoort.

  Baai ze wee, wie heeft Juncker en aanhang het mandaat gegeven Europa naar de filistijnen te helpen, ik kan mij niet herinneren hierin te hebben “meegewerkt” . Of zoals de trollen zouden zeggen gecollaboreerd.

 8. Michel69

  Laf van Pechtold en Rutte dat ze niet aanwezig zijn!

  1. Pit

   Dit hele debat is sowieso een schijnvertoning, de beslissing is allang genomen.

 9. Ni28

  Dat bespreken zij ook zonder de aanwezigheid van Pechtold en Rutte. Vervelende vragen ontlopen zal de reden zijn. Onacceptabel!.

  1. sonar

   Ni 28 dat komt omdat weglopen voor de realiteit ,echte maffia figuren de streken hebben zij ook al liegen en bedriegen de gierput staat voor hen open.

 10. swetsnek

  Zit er naar te kijken wat een arrogantie van Dood 666 zetten er een ventje neer die in de winkel nog geen krat bier mag kopen het wordt al gekker en gekker de regering bestaat voor mij niet meer een farce die zijn weerga niet kent .

 11. DolleDries

  En langzaam wordt steeds meer de Bilderberg EU dwangbuis bij het volk aangetrokken.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.