Geert Wilders krijgt nul op het rekest bij OM bij vervolging Mark Rutte om discriminatie

Geert Wilders krijgt nul op het rekest bij OM bij vervolging Mark Rutte om discriminatie

Het OM gaat - gehéél verrassend, uiteraard - niet in op het verzoek van Geert Wilders om premier Mark Rutte te vervolgen wegens discriminatie van Nederlanders.

Helaas pindakaas voor de PVV-leider. Het Openbaar Ministerie heeft hem laten weten zijn aangifte tegen premier Rutte niet verder in behandeling te nemen, omdat het geen kans ziet op vervolging. En dat terwijl Wilders enkele maanden terug nog vol goede moed die aangifte indiende bij het lokale politiebureau:

De reden van de beschuldiging? De Nederlandse premier zou zijn eigen bevolking, de Nederlanders dus, discrimineren ten opzichte van asielzoekers. Die krijgen namelijk zaken voor noppes, terwijl wij er wel voor moeten betalen: denk maar aan zorg of onderwijs. En dat is volgens Geert je reinste discriminatie. Helaas voor hem wordt vandaag duidelijk dat het OM het niet met hem eens is, en niet overgaat tot vervolging:

Het OM voert in haar brief twee hoofdredenen op voor het laten varen van de beschuldigingen. De eerste is een procedurele: aangezien Rutte dit 'misdrijf' in zijn ambt als premier zou hebben gepleegd, is het OM niet bevoegd om hem te vervolgen. Dat zou de Hoge Raad moeten doen. Daar zou Wilders dus nog kunnen aankloppen, zij het niet dat de aangifte ook inhoudelijk kansloos wordt geacht. Er kan namelijk alleen sprake zijn van discriminatie als er in gelijke gevallen anders gehandeld wordt, en dat is niet het geval: het verschil in juridische status (burger of asielzoeker) maakt dat het hier om wezenlijk andere situaties gaat. Hoewel Wilders dus in zijn tweet zegt het niet op te geven, is het bij voorbaat al kansloos.

Uiteindelijk zal dit allemaal voor niemand als een verrassing komen: ook Wilders zelf moet wel heel out of touch met de werkelijkheid zijn geweest als hij ook maar één moment serieus dacht dat zo'n vervolging er van zou komen. Nee, dit was natuurlijk simpelweg een publiciteitsstunt zoals we die wel gewend zijn van de Venloose politicus. Als dit immers discriminatie was geweest, kun je zo ongeveer alles discriminatie gaan noemen: dat studenten studiebeurzen krijgen (nouja, kregen) en bejaarden niet, dat ouders kindertoeslag krijgen en kinderlozen niet, etc. Waar Wilders echter wél gewoon een keihard punt heeft, is dat het natuurlijk te gek voor woorden is dat we zo genereus zijn richting mensen die hier meestal niets te zoeken hebben. Dat geld zou, inderdaad, veel beter besteed zijn aan de eigen bevolking. Maar dat feit maakt een foutieve politieke beslissing nog niet tot discriminatie.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties