De executie van het referendum mag doorgaan: Raad van State verwerpt rechtszaak voor referendumreferendum

Geen categoriefeb 02 2018, 20:00
Er komt definitief geen referendum over het afschaffen van de referendumwet.
Het referendum is dood. Goed, technisch gezien was het nou nooit echt levend te noemen: het was sowieso slechts raadgevend, en die raad werd in het geval Oekraïne - de enige keer dat het is toegepast - linea recta in de prullenbak van het Torentje gesmeten. Tot zover 'luisteren naar het volk'. Want we hadden het lef om in te gaan tegen de wil van onze grote leiders in Den Haag.
Dus moet het referendum weg. De afschaffing ervan zal over zo'n anderhalve week aan bod komen, onthult de agenda van de Tweede Kamer vandaag:
Ergens tussen 13 en 15 februari zal het enige directe democratische middel dat we hadden, dus sneuvelen. Maar wacht: zegt de referendumwet niet juist dat je referenda mag houden over het aannemen en afschaffen van wetten? Dat is het geval ja, dus zolang deze wet er nog is - wat dus niet meer lang duurt - moet die ook gevolgd worden. Niet zo gek dus dat er wordt opgeroepen tot het houden van een referendum over het afschaffen van het referendum. Voor zover er wat met die uitslag gedaan zou worden, natuurlijk.
Maar zelfs dat symbolische feestje mag niet doorgaan van Rutte III. Zij weigeren een referendum over de kwestie mogelijk te maken. Reden genoeg voor de actiegroep Meer Democratie om minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren voor de rechter te slepen. Via een zaak bij de Raad van State wil men niet zozeer de afschaffing van de wet tegenhouden, maar het houden van een referendumreferendum afdwingen.
Maar dat feest gaat dus niet door. De Raad is namelijk op de hand van Ollongren:

De rechtszaak van een actiegroep om een referendum te kunnen houden over juist het afschaffen van een referendum is van de baan.

De Raad van State, waar de zaak diende, vindt dat zij er ‘in dit stadium’ geen oordeel in mag vellen. Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) kan nu haar wetsvoorstel doorzetten om een einde te maken aan referenda.

Volgens de Raad moet het debat eerst gevoerd worden in het parlement, alvorens de rechterlijke macht er een oordeel over kan vellen. Probleem is dat er weinig meer te redden valt zodra de afschaffing erdoorheen is, natuurlijk: een zaak over een afschaffingsreferendum na afschaffing is een stevige portie mosterd na de maaltijd.
En dus kunnen we het referendum over twee weken definitief komen uitzwaaien. Een D66-kind dat decennialang gewenst was, maar bij geboorte eigenlijk al doodgeboren was. Een gevalletje post-natale abortus van D66, zullen we maar zeggen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten