Triest: aantal antisemitische incidenten Verenigd Koninkrijk blijft maar stijgen

Geen categoriefeb 01 2018, 21:00
Antisemitisme is meer helemaal terug van weggeweest. In Nederland, Frankrijk, maar ook in het Verenigd Koninkrijk.
Het moge geen geheim zijn: waar Europa de eerste decennia na de Tweede Wereldoorlog eindelijk door leek te hebben dat jodenhaat echt niet kan, lijkt de rem die de herinneringen aan de Holocaust was slechts in zeer zwakke mate aanwezig te zijn. Antisemitisme 'kan weer', en is zeker in bepaalde islamistische kringen een favoriete hobby. Het gaat weer totaal de verkeerde kant op.
Maar geloof mij niet op mijn niet-zo-blauwe ogen. De cijfers liegen er namelijk niet om. Joodse organisaties in verschillende landen houden hier statistieken over bij: in Nederland valt die bedenkelijke taak aan het CIDI, en in het Verenigd Koninkrijk aan het Community Security Trust, of 'CST'. Die organisatie heeft deze donderdag bekendgemaakt hoeveel antisemitische daden er dit jaar gemeld zijn, en dat aantal is dieptriest hoog: 1.382. Dat op zichzelf is al schokkend, maar nog walgelijker is het te zien dat dit wederom meer is dan vorig jaar. Er is al jaren een trend naar boven te zien:
[caption id="attachment_197578" align="aligncenter" width="800"]Bron foto: CST Bron foto: CST[/caption]
Nee, de stijging ten opzichte van 2016 is niet enorm te noemen, en zou ook kunnen worden toegeschreven aan een hogere bereidheid om incidenten te melden. Maar wat niet te ontkennen valt, is dat dit aantal sinds 2013 bijna verdrievoudigd is.
Maar is dat echt verrassend? Dit soort jodenhaat lijkt steeds meer geaccepteerd te worden in de Europese samenleving, vaak vermomd als 'kritiek op Israël' die zich dan gek genoeg vooral manifesteert in delicten tegen joden die helemaal niet het beleid van de staat Israël maken, of daar überhaupt wonen. En zolang we dat blijven accepteren en de types die dit soort haat propageren niet aanpakken, zal dit cijfer volgend jaar niet lager zijn.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten