Belachelijk Leefbaar Rotterdam is tegen ondernemerschap allochtonen: 'Er moet een stop komen op niet-Westerse winkels'

Geen categoriemrt 20 2018, 14:00
Als je rechts bent -- en zeker rechtsliberaal -- zou je voorstander moeten zijn van de vrije markt.
Oude Rotterdammers beklagen zich erover, ook voor de camera's van Nieuwsuur: ze vinden het niet fijn dat er zoveel Turkse en Marokkaanse winkeltjes zijn. De oeroude Nederlandse bakker en slager zijn vervangen door Ahmet de bakker en de halal-slager. Leefbaar Rotterdam deelt dat sentiment. Tijdens het Rotterdamse verkiezingsdebat bij Nieuwsuur liet Eerdmans gisteren weten dat sommige Rotterdamse wijken onderhand veranderd zijn in "klein Ankara." En dat mag niet, wat hem betreft.
Daarom wil hij dat er een stop moet komen op 'niet-Westerse winkels' in dat soort wijken.
Belachelijker dan dit wordt het niet. Als je in de vrije markt-economie gelooft -- en Eerdmans zegt dat te doen -- begrijp je dat die allochtone winkels daar zijn... omdat er vraag naar is in die wijken. Er is geen vraag naar een Hollandse bakker. Behalve een handvol oude, blanke Rotterdammers die nog in de volkswijken wonen is niemand geïnteresseerd in een Nederlandse slager. Er is gewoon geen vraag voor. En ja, de vrager bepaalt hoe een economie eruit ziet.
Daar komt nog eens bij dat 'we' de hele tijd klagen dat veel allochtonen in de bijstand zitten en dat ze aan het werk moeten gaan. Deze mensen doen dat. Sterker nog, het zijn ondernemers. Ze doen "keihard hun best" - zoals de leider van NIDA terecht zei tegen Eerdmans. Ze werken niet 4 uur per dag, niet 6 uur, niet eens 8 uur, maar 12 uur of meer. In plaats van blij te zijn met deze "allochtonen" schoffeert Eerdmans ze. Totale gekkigheid.
Je kunt de immigratie beperken, wat op termijn effect zal hebben op 'de vraag' en dus ook op 'het aanbod,' maar een stop op "niet-Westerse winkels" is volstrekt onzinnig en zelfs discriminatoir tot op het bot.
Eerdmans ging zelfs zo ver om te stellen dat alle winkels in dat soort wijken "van dezelfde origine" zijn. Dezelfde origine? Er staan Antilliaanse winkels. Surinaamse winkels. Turkse winkels. Marokkaanse winkels. In welke vreemde wereld zijn Turken, Marokkanen, Antillianen en Surinamers in vredesnaam van "dezelfde origine"? Totale onzin, maar het is tekenend voor het wereld- en mensbeeld van Eerdmans: je hebt autochtonen en allochtonen, punt.
Het is jammer dat zogenaamd 'frisse en fruitige' relatief nieuwe rechtse partijen met dit soort waanzinnige voorstellen komen. En dat komt allemaal voort uit een nieuwe rechtse obsessie met identity politics. Enkele jaren geleden lachten we linkse partijen uit omdat ze het voortdurend over etniciteit en geloof hadden, maar nu doen mensen als Eerdmans precies hetzelfde, maar dan zogenaamd 'voor blanke Nederlanders!'
Houd toch op. Het gaat om ideeën. Het gaat om participatie. Het gaat om emancipatie. Het gaat om integratie. Ras, etniciteit en geloof zijn volstrekt irrelevant.
Wat zou het mooi zijn als er partijen waren die zich hard maakten voor zo'n visie, ook in Rotterdam. Helaas, Leefbaar lijkt soms potentie te hebben, maar tijdens het debat gisteravond bewees Eerdmans dat zijn club net zo problematisch is als de partijen die we met regelmaat bekritiseren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten