Hoppa! VU gooit krakershonk De Verrekijker per direct dicht na links onderonsje met veroordeelde terrorist

Geen categoriemrt 01 2018, 15:00
Opgeruimd staat netjes, zullen we maar zeggen.
Pech gehad, krakertjes op de Vrije Universiteit te Amsterdam. Het universiteitsbestuur heeft daar namelijk besloten om de Verrekijker, een soort links honk dat jaren gevestigd zat in een gekraakte ruimte op de campus, dicht te gooien. En dat is opmerkelijk: zoals we allemaal weten is de VU een links bolwerk waar kraken doorgaans meer dan gedoogd wordt. Sterker nog: het is daar zo ongeveer uitgevonden.
De Verrekijker moet het dus wel héél erg bont hebben gemaakt als de universiteit zich gedwongen voelde tot dit besluit. En dat hebben ze dan ook, waarmee ik natuurlijk verwijs naar het bezoek aan het honk dinsdagavond van Rasmea Odeh. Deze dame blies in 1969 twee Israëli's op bij een aanslag op een supermarkt in Jeruzalem. Ze werd tot levenslang veroordeeld, maar kwam uiteindelijk tóch vrij bij een gevangenenruil. Technisch gezien mag mevrouw dus weer gaan en staan waar ze wil, maar echt moreel verantwoord kun je haar vrijheid niet noemen, natuurlijk.
En dat geldt al helemaal voor het uitnodigen van deze terroristische dame voor een inspirerende speech op een Nederlandse universiteit, die De Verrekijker zelf een "heldin" noemde. Hoe walgelijk kun je het verzinnen, moet je je bij zo'n uitspraak afvragen.
Óók walgelijk is de uiteindelijke redenering die de VU gebruikte voor het sluiten van deze terreurtoko. "Wij geven geen podium aan veroordeelde terroristen op onze campus" zou voldoende moeten zijn geweest, maar helaas durfden ze dat daar nog niet aan. Nee, in plaats daarvan gaat het enkel om het feit dat De Verrekijker de bijeenkomst niet even netjes had doorgegeven:

"Het mag duidelijk zijn dat deze mevrouw niet een al te beste reputatie heeft, om het maar netjes te verwoorden", zegt woordvoerder Wessel Agterhof van de Vrije Universiteit in het NOS Radio 1 Journaal. De uitnodiging van De Verrekijker was niet de aanleiding om de zaal te sluiten. "Het belangrijkste is: wij waren er niet van op de hoogte. Het was een geheime bijeenkomst en dat nemen we De Verrekijker zeer kwalijk."

Nou, prima: de volgende keer dat je als linkse club bij de VU een jodenslachter uitnodigt, moet je niet vergeten dat even te melden bij de universiteitsleiding. Anders zwaait er wat, hoor.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten