GroenLinks loopt helemaal leeg

Geen categoriejun 14 2012, 10:15
Met het aangekondigde vertrek van Mariko Peters en Bruno Braakhuis blijft er nog maar bar weinig over van de huidige GroenLinks-fractie. Heeft GroenLinks nog wel zin in de toekomst?
GroenLinks-Kamerleden Peters en Braakhuis geven de pijp aan Maarten. Net als eerder Ineke van Gent en in principe ook Tofik Dibi, die op plaats tien wil staan terwijl de partij slechts op vier of vijf zetels staat in de peilingen. Bijna de helft van de GroenLinks-fractie onder leiding van Jolande Sap heeft geen trek in de verkiezingen. Het is een politiek bloedbad.
Peters zit pas sinds 2006 in de Kamer, maar ze heeft nu al zin om "weer andere dingen te doen". Als we heel eerlijk zijn, kennen we Peters eigenlijk alleen maar van het schenden van de gedragscode toen ze op de ambassade in Kabul werkte. Ze heeft in al die jaren als volksvertegenwoordiger in principe niets bereikt.
Ook Braakhuis kennen we niet. Braakhuis is sinds 2010 de financieel expert van GroenLinks. Zo'n expert in financiën kan hij niet zijn, want mede door zijn GroenLinks worden Nederlanders massaal gepakt omdat ze wérken. Ongelofelijk. Waarom Braakhuis nu alweer vertrekt? Hij stelt erg veel prijs op zijn privé-leven:

"Kamerlid zijn betekent 24 uur per dag, 7 dagen in de week politicus zijn. Dat legt een enorm beslag op tijd en op aandacht, want in de mediacratische democratie bestaat privé nauwelijks meer," aldus Braakhuis. "Dan moet je zoveel van dit vak houden, dat je dat er voor over hebt. Dat heb ik niet in die mate."

Braakhuis zit dus pas twee jaar in de Kamer. Hij wil heel graag terug naar het bedrijfsleven. Is het erg als we daar allemaal even om gniffelen, omdat GroenLinks nou juist een partij is die níet opkomt voor het bedrijfsleven?
Naast Braakhuis en Peters vinden Van Gent en Dibi het dus ook wel welletjes geweest. Waarom loopt GroenLinks leeg? Heeft het te maken met de oncapabele lijsttrekker Jolande Sap? Ze zien de bui al hangen, want onder Sap wordt de partij in zetels gehalveerd. Het is niet ondenkbaar dat Sap bij een slechte verkiezingsuitslag moet opstappen. Daarom moet Sap nú alles op alles zetten om een goede kandidatenlijst samen te stellen en zo toch nog minstens zeven of acht zetels binnen te slepen. Sap moet het verlies flink beperken. Doet zij dat niet - en dat is zeer waarschijnlijk - dan volgt er een tweede politiek bloedbad in september.
Je kunt veel van GroenLinks zeggen, maar niet dat ze, hoe zeg ik dat goed, zin hebben in de toekomst.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten