Strafbaarstelling illegaliteit: VVD geeft opnieuw toe aan PvdA

Geen categoriemrt 11 2014, 10:15
"Als de PvdA het asielbeleid wil aanpassen, de strafbaarstelling illegaliteit, dan valt er over te praten."
Het is weer eens zover: de VVD verkwanselt de eigen principes om de PvdA te hulp te kunnen schieten. In een bijzinnetje in een interview met Nu.nl zegt Halbe Zijlstra van de VVD dat hij bereid is om met de PvdA te praten over de strafbaarstelling illegaliteit, de maatregel die er, tot ergernis van veel PvdA-stemmers, toch echt aan zit te komen.
Althans, daar leek het op. Totdat de ChristenUnie onlangs ineens principes bleek te hebben. En nu is de VVD, bliijkbaar geschrokken van de verkiezingsretoriek van de ChristenUnie, plotseling bereid om de strafbaarstelling illegaliteit op te schorten. Niet alleen vanwege de ChristenUnie, maar ook om de coalitiepartner tevreden te houden. Zijlstra:

"Als de PvdA het asielbeleid wil aanpassen, de strafbaarstelling illegaliteit, dan valt er over te praten, maar dat is niet gratis. Wij doen niet aan cadeautjes."

De strafbaarstelling illegaliteit zou het makkelijk hebben gehaald in beide Kamers, want in de Eerste Kamer is de PVV een groot voorstander van het voorstel. De hulp van de ChristenUnie is dus helemaal niet nodig, en de goedkeuring van Diederik 'driftkikker' Samsom ook niet, want afspraak is afspraak. En toch wil de VVD nog maar eens een belangrijk rechts punt weggeven aan de PvdA.
Dat gebeurt dan niet "gratis", dus er moet iets tegenover staan. Maar wat dan? Dat er toch maar niet meer wordt gemorreld aan de hypotheekrenteaftrek? Dat de belastingen omlaag gaan? Dat we allemaal 1000 euro krijgen? Dat de autobezitter niet nog meer wordt uitgemolken? Ik kan nog wel even doorgaan met de beloften die de VVD heeft gedaan voor de verkiezingen in 2012. Geen enkele belofte is ingelost.
Mijn vraag is: wat denkt de VVD te kunnen krijgen in ruil voor het weggeven van de strafbaarstelling illegaliteit? En wie garandeert ons dat de gevolgen van die uitruil permanent zijn en dat die gevolgen dus niet weer worden ingewisseld bij de eerste de beste onderhandeling met de PvdA om Samsom weer te pleasen? Kortom, Samsom krijgt zijn zin weer en de VVD heeft er alles voor over om tot 2017 op het pluche te zitten.
In een zwaarbewaakte vleugel in de Kamer gaan de flessen champagne vandaag open, want er is één partij die gaat profiteren van dit gedraai van de VVD, en dat is de PVV. De liberalen lijken te zijn vergeten dat ze een 'strenge' immigratie/integratie-paragraaf in het coalitieakkoord wilden om het gat op rechts te dichten, om de PVV niet te veel speelruimte te geven. Dat gat wordt nu toch echt groter en groter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten