Tijd voor een landelijke demo tegen ISIS

Geen categorieaug 10 2014, 8:59
De opkomst was niet slecht, gisteren in Den Haag, de Koerden waren present. Maar waar blijft de rest van Nederland?
Wat is het grote verschil tussen Koerden, Syrisch-orthodoxe christenen, Assyriërs en Yazidi enerzijds en pro-Gazanen, "progressieve" Nederlanders en islamisten aan de andere? De eerste groep demonstreert voor het overleven van hun volken, de andere zijn hobbyisten. Niets meer en niets minder.
In de demonstraties tegen het Israëlische optreden tegen de Palestijnen lopen goedwillende autochtone Nederlanders mee, Turken en Marokkanen, moslims van allerlei pluimage: van de jammerende Tofik Dibi’s tot de krijsende ISIS-fans, al wordt het verschil daartussen steeds kleiner. (Een gratis advies aan Tofik, als je echt zo aan het radicaliseren bent, meld je nog niet meteen bij de Islamitische Staat, die heeft namelijk een flink aantal hoge gebouwen in handen.)
Wat al deze pro-Gazademonstranten gemeen hebben, de goedwillende die echt het beste met de Palestijnen voor hebben, zowel als de kwaadwillende relschoppers en Jodenhaters, is dat hun protest volledig vrijblijvend is. ’s Avonds, na afloop van hun protest, gaan zij naar huis, kijken televisie en gaan door met hun levens alsof er niets aan de hand is. Wat er gebeurt in Gaza heeft uiteindelijk geen enkele invloed op hun bestaan of dat van hun naasten.
Bloeddorst
Hoe anders is dat bij de ongeveer 500 Koerden die zich gisteren op het Plein in Den Haag verzamelden om tegen de genocide op de Yazidi door de slagers van ISIS te protesteren. Zij hebben familie in Turkije, Syrië en Irak die gevaar lopen. Zij kennen de slachtoffers van de bloeddorst van de Islamitische Staat van dichtbij. Vaak te dichtbij. Hun demonstraties gaan om het voortbestaan van hun volk, niet om selectieve en modieuze verontwaardiging.
Daarom was het zo teleurstellend te zien dat er bijna geen niet-Koerden mee protesteerden. Blijkbaar is het lot van de Yazidi, de christenen of de Joden niet trendy genoeg om uit bed te komen voor de autochtoon. Liever zit deze om de demo heen en drinkt een biertje op datzelfde Plein dan zich te verdiepen in de genocide die de aanhangers van een middeleeuwse doodscultus aanrichten as we speak. Ik sprak een Koerd die het ook niet begreep: “Blijkbaar gaan de Nederlanders pas de straat op als de islamisten ook hier hun bommen laten afgaan.” Profetische woorden, waarvan we allemaal hopen dat zij niet bewaarheid zullen worden, maar ik zou daar geen vermogen op inzetten.
Uitzonderingen zijn er natuurlijk altijd en gisteren in Den Haag deze allen lid van de Socialistische Partij. Kamerleden Paul Ulenbelt en Sadet Karabulut waren prominent aanwezig, net als pro-Gaza activiste Ineke Palm. Wat een verademing: linkse politici die consequent zijn en niet uit electorale overwegingen moslims naar de mond praten. Zij zijn aanwezig om voor het lot van de Palestijnen te demonstreren, maar ook voor dat van de slachtoffers van de moordzucht van ISIS. Wat een verschil met de zich progressief en liberaal noemende Alexander Pechtold (de politiek leider van de partij waarop ik nota bene heb gestemd bij de gemeenteraadsverkiezingen), die weigert een advertentie tegen Jodenhaat te tekenen. Precies hoeveel zetels uit Turkse en Marokkaanse kring hoop je dat je dit oplevert, Alexander?
Karabulut, zelf van Turks-Koerdische komaf, nam geen blad voor de mond en noemde de ISIS-beulen “terroristen, moordenaars en randdebielen”, iets wat haar uiteraard op de onvermijdelijke haat uit fundamentalistische hoek komt te staan. Dat zij vrouw is, help daarbij natuurlijk ook niet, Theodor Holman legt precies uit waarom. Sowieso viel op hoeveel jonge, moderne Koerdische vrouwen bij de demonstratie aanwezig waren (zie foto's beneden). Zonder hoofddoek, niqab of boerka, wat de seksueel gefrustreerde vrouwenhaters van de Islamitische Staat natuurlijk tot nog meer razernij brengt.
Aanfluiting
Dat alleen de SP acte de présence geeft bij een anti-ISISdemo, is natuurlijk een aanfluiting voor zowel de zichzelf progressief noemende partijen PvdA, D66 en GroenLinks, als voor de meer islamkritische VVD, CDA en christelijk rechts (dat de PVV verstek liet gaan, zal weinig van de aanwezigen erg gestoord hebben). Ook van de vakbonden valt weinig te verwachten, want ja, hoeveel van hun leden zijn nu Yazidi, Syrisch-orthodox of alawiet?
Toch wordt het tijd voor een brede, landelijke demonstratie tegen de ISIS-genocide in Irak en Syrië. In Enschede kwamen vorige week al bijna 5.000 Syrisch-orthodoxe Nederlanders bijeen. De SP zal zeker mee-organiseren en waarom het CDA niet? En wij, de autochtone Nederlanders moeten laten zien dat wij niet alleen voor modieuze conflicten uit bed komen, maar ook de straat op gaan als het om een echte genocide gaat, niet een verzonnen zoals in Gaza.
Bovendien moeten wij de Nederlandse ISIS-aanhangers laten zien dat zij hier niet welkom zijn, dat wij niet onze vrijheden niet laten misbruiken door tuig dat sowieso niet gelooft in recht, democratie of vrede. En vooral dat wij ditmaal niet zullen wachten tot er ook hier doden vallen. Het is dit jaar tien jaar geleden dat protojihadist Mohammed Bouyeri Theo van Gogh afslachtte. Tien jaar, en B.’s gedachtegoed - het nieuwe Nazisme - heeft meer aanhangers dan ooit. Wij moeten de fans van kruisigingen, stenigingen, groepsverkrachtingen en massamoorden laten zien dat we hun obscurantistische doodscultus nooit een kans zullen geven in onze (nog) vrije en open samenleving.
Volg Bart Schut op Twitter en Facebook.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten